Creativiteit in coronatijd

Algemeen
Henk en Freeda. Man en vrouw en een creatief koppel.
Henk en Freeda. Man en vrouw en een creatief koppel. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

MOLENWIJK - Sigarenblikjes, bonbondoosjes en klokken als objecten om te beschilderen. Een supermarkt, huisartspraktijk en Sanquinvestigingen als expositieruimte. Kunstenaar Henk Veen, onder meer bekend van zijn wekelijkse spo(r)tprent in deze krant en zijn Ajax-gerelateerde schilderijen, zoekt en vindt in deze coronatijd vol dichte deuren en belemmeringen andere wegen om zijn werk te tonen en aan de man te brengen. Met dank aan echtgenote en zakelijk partner Freeda, die veel creatief denkwerk voor haar rekening neemt. “Wij proberen buiten het vierkantje van een schilderij te denken.”

De coronacrisis trof Henk en Freeda vorig jaar maart als de bodycheck van een ijshockeyer. Nog maar net hadden ze vijftig schilderijen opgehangen in het BovenIJ Ziekenhuis voor een expositie die drie maanden zou duren, en ze kregen bijna meteen het dringende verzoek ze weer van de muur te halen. Het ziekenhuis moest leeg. Dat was op zichzelf al een hele operatie. Het werd er niet makkelijker op toen bleek dat groepjes mensen bleven hangen om de schilderijen te bekijken.

De plug eruit

Freeda: “We zijn op een zondag teruggegaan om de schilderijen op te halen. Het was donker en stil in het ziekenhuis, heel onwerkelijk. Daar bleef het niet bij. Bij alle expo’s waaraan we zouden meedoen ging de plug eruit. En bij de mensen ging de hand op de knip. Want ze werden bang, wisten niet wat de toekomst zou brengen. Veel kunstenaars zijn om zeep geholpen.”

Het lukte Henk en Freeda evengoed om werk aan de man te brengen. Via de website kwamen bestellingen gestaag binnen en aan de hand van strakke afspraken konden de werken worden opgehaald. Maar een kunstenaar wil publiek. En de inkomsten mochten niet opdrogen. Werk aan de winkel voor Henk en Freeda.

Creatief team

Dat kwam goed. Ze zijn niet alleen man en vrouw, maar ook een creatief team. De een concentreert zich puur op het schilderen, de ander zoekt mogelijkheden om het werk onder de aandacht te brengen. Het is een samenwerking die juist in de bizarre coronatijd keihard nodig is én goed uitpakt.

Freeda: “Om het werk van Henk te kunnen tonen zochten we locaties waar mensen wel mogen komen. De supermarkt bijvoorbeeld. Maar ook bij huisarts Molkenboer in Tuindorp Oostzaan en in vestigingen van Sanquin. Juist daar komen nu veel mensen, om bloed te geven en voor onderzoek. Vrolijke schilderijen hangen er. Mensen maken zich immers zorgen en wij willen ze een smile geven. We proberen buiten het vierkantje van een schilderij te denken.”

Meedenkende partner

Creatief denken. Het gebeurt daar in de Molenwijk doorlopend. Brainstormen over het maken én het verkopen van kunst. Ze doen het samen. Freeda: “Kunstenaars missen vaak een meedenkende partner, maar juist in crisistijd moet je samenwerken. Zo hebben wij het altijd gedaan. Henk heeft, naast doeken, ook klokken, bonbondoosjes en sigarenblikjes beschilderd. Dat zet ik allemaal op de site en de social media – en tegenwoordig ook op TikTok. Die worden goed bekeken, want mensen zitten nu heel veel op social media. Maar we moeten dit ook doen. Als je niks doet, gebeurt er niks. Nu willen we de coronatekeningen van Henk bundelen. Voor de zorg. Het zou mooi zijn als we daarvoor een sponsor kunnen vinden.”

Ideeën genoeg bij Freeda, en volop energie en inspiratie bij Henk. Zodra hij zich terugtrekt in zijn werkruimte en de deur sluit, weet ze genoeg. Dan gaat Henk aan de slag. Henk: “Muziek van Herman Brood of The Rolling Stones aan en dan ga ik gewoon beginnen. En dan ontstaat er een schilderij. Ik ben onafgebroken bezig. Het is ook té leuk om te stoppen.”

Meer weten? Zie website www.henkveen.nl.