Mandy Elfferich lijsttrekker D66

Algemeen
Mandy Elfferich
Mandy Elfferich Foto: Rodi Media/MvS

Als eerste partij in Landsmeer heeft D66 bekendgemaakt wie de lijsttrekker wordt voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2022. Eerder deze maand werd Mandy Elfferich namelijk door de leden aangewezen als nummer 1 voor de aankomende verkiezingen. Het nieuws over haar verkiezing tot lijsttrekker werd naar buiten gebracht door Irene Harmsen, bestuursvoorzitter van de sociaal-liberalen.

De partij had een heus lijsttrekkersprofiel opgesteld, waar kandidaten voor het lijsttrekkerschap aan moesten voldoen. Daarbij werden termen genoemd als ‘verbindend’, ‘besluitvaardig’, ‘natuurlijk leiderschap’ en ‘overtuigingskracht’. Volgens Harmsen moesten kandidaten ook een duidelijke ‘progressieve visie’ hebben, met daarnaast ‘antennes om daaruit te handelen’. Bovendien wilde D66 iemand die de durf had om waar nodig ook ‘beslissingen te nemen die misschien niet zo heel erg leuk zijn’.

Elfferich, op dit moment wethouder namens D66, was niet de enige kandidaat voor de eerste positie binnen de partij. Ook huidig fractievoorzitter Bert de Ridder had zich aangemeld, hoewel hij dat naar eigen zeggen met enige tegenzin had gedaan. “Mandy was voor ons natuurlijk de beste kandidaat, maar ik vond dat er wat te kiezen moest zijn.” Uiteindelijk werd Elfferich unaniem door de leden gekozen en daarmee staat ze voor de tweede achtereenvolgende keer bovenaan. Ook in 2018 voerde zij de kandidatenlijst van D66 aan, waarmee ze destijds haar vader Arnold Elfferich als lijsttrekker opvolgde. Snel na de verkiezingen dat jaar werd duidelijk dat toenmalig wethouder Nico van Baarsen plaats moest maken voor Mandy Elfferich, die door de fractie naar voren werd geschoven als wethouderskandidaat. Van Baarsen besloot daarop zitting te nemen in de gemeenteraad.

In 2014 zorgde een vergelijkbare situatie nog voor het vertrek van de toen populaire Hanneke Dusseldorp bij D66. Zij kreeg destijds bijna 30% van de D66-stemmen, maar notabene Nico van Baarsen werd na de verkiezingen verrassend gekozen als wethouder namens de partij. Hij behaalde dat jaar nog geen 8% van de stemmen. Dusseldorp besloot daarop per direct de gemeenteraad te verlaten.

Nu de lijsttrekker voor 2022 gekozen is, maakt D66 zich op voor het samenstellen van de volledige kandidatenlijst en het verkiezingsprogramma van de partij. Naar verwachting zal een en ander na de zomer klaar zijn. In de tussentijd hebben andere partijen aangegeven nog even de tijd te nemen voordat ze een lijsttrekker gaan kiezen. Het lijkt erop dat de meeste voormalige lijsttrekkers wel weer bovenaan de lijst willen komen. Alleen voormalig VVD-aanvoerder Niels Bonenkamp verliet de Landsmeerse politiek. De rest is hier nog altijd actief.

Marc de Jong