Peuken rapen in Landsmeer voor een schoner milieu

Algemeen
De Landsmeerse delegatie, klaar om op pad te gaan.
De Landsmeerse delegatie, klaar om op pad te gaan. (Foto: Rodi Media/MvS)

door Marcel van Stigt

LANDSMEER - Honderden mensen hebben afgelopen zaterdag in heel Nederland peuken van de straten geraapt. Het gebeurde op 81 plaatsen onder de naam Plastic PeukMeuk. De landelijke actie was bedoeld om aandacht te vragen voor de vervuiling door plastic sigarettenfilters. Landsmeer Schoon deed ook mee en het Kompas liep een rondje mee.

Een bankje bij De Breek. Een prullenbak staat er pal naast - hoe makkelijk wil je het hebben? - en toch liggen er tientallen peuken op de grond. Maar niet voor lang. Een van de deelnemers van Landsmeer Schoon pakt de grijper erbij en hevelt ze stuk voor stuk over naar een lege yoghurtbeker, die al voor één derde is gevuld. Dat had niet gehoeven als de roker in kwestie zijn of haar peuk gewoon in de prullenbak had gemikt. Maar kennelijk was dat net te veel moeite. 

Ook elders in het centrum van Landsmeer hebben rokers hun peuken gemakshalve ter plekke laten vallen. En nu lopen volwassenen en kinderen met grijpers en bekers die peuken op te rapen. En niet zomaar. Want sigarettenpeuken bevatten vaak celluloseacetaat, een soort plastic, en zijn belastend voor het milieu. Het gebeurt overal in Nederland en dat is reden genoeg voor het Plastic Peuken Collectief,  een landelijk samenwerkingsverband van milieuorganisaties, bedrijven en burgers dat een verbod wil op de plastic filters, om in actie te komen.

Boodschap naar tabaksindustrie

“Er liggen in Nederland tien miljoen peuken op straat”, stelt Lidy Ridder, een van de Landsmeerse deelnemers. “Tachtig procent daarvan komt in het riool en via rivieren in de plastic soep terecht. Met onze actie geven wij een boodschap af aan de tabaksindustrie: maak afbreekbare peuken. Of dat zin heeft? Zeker. Mars gaat namelijk ook afbreekbare wikkels maken.”

Diverse betrokken dorpelingen - jong en oud - hebben zich bij Landsmeer Schoon aangesloten. Allemaal mensen die een bijdrage willen leveren aan een schoner milieu. Zoals Riny Baars. “Toen ik hier net kwam wonen vielen mij de vele peuken op de grond op. Ik dacht: hoezo in de natuur wandelen en dan je sigaret weggooien? Neem je afval gewoon mee! Ik ontdekte de schoonwandelingen en heb me aangemeld. Eerst voelde ik wel wat gêne om met zo’n grijper te lopen, maar ik kreeg veel leuke reacties en toen is die gêne verdwenen. Mensen nemen hier iets van mee, het gaat ook om bewustwording. Maar het is wel vaak dweilen met de kraan open.”

Samenwerking met HelemaalGroen

Andere vaste schoonwandelaars zijn Geeke de Boer en haar kinderen. Geeke zet zich in voor de landelijke Stichting HelemaalGroen, opgericht door haar vader, en heeft contact gezocht met Landsmeer Schoon om samen te werken. Haar kinderen zijn zeer gedreven en vatten hun taak uiterst serieus op, net als hun leeftijdsgenoten die van de partij zijn. “Mam, je had beloofd om naar de bieb te gaan”, roept een van hen op het parkeerterrein bij De Breek, “daar liggen zó veel peuken!”

Twee andere deelnemers speuren decimeter voor decimeter de straten richting winkelcentrum af, dit onder het motto ‘Weg is weg, opgeruimd staat netjes’. Een man met een rokende sigaret in de mond passeert hen zonder zelfs maar één keer te kijken wat ze aan het doen zijn. Hij slaat rechtsaf de Van Beekstraat in en verdwijnt stomend uit beeld. Waar zal hij uiteindelijk zijn peuk laten? Je kunt er alleen maar naar gissen.

Schat de hoeveelheid geraapte peuken

Na anderhalf uur peuken rapen blikt het gezelschap tevreden terug. De meeste peuken in het centrum zijn opgeruimd en worden tot maandag ten toon gesteld bij Jumbo. Coördinator Gerdien van den Broek: “Ga kijken en schat de hoeveelheid geraapte peuken! Na maandag maken we de uitslag bekend en krijgt de winnaar een heerlijk appeltaartje van de Jumbo. Landsmeer Schoon bedankt iedereen die peuken heeft geraapt én degenen die onderweg onze jonge helpers van limonade en een lolly hebben voorzien. We bedanken de gemeente voor het spandoek en de support, Multi-ijs voor het heerlijke ijsje achteraf, de Jumbo voor het tijdelijk ten toon stellen... Samen sta je sterk!’

Kinderen doen ook mee.
Markeringen op straat laten aan duidelijkheid niets te wensen over.
Het eindresultaat.