Koek’s Place: schatzoeken zonder kaart

Algemeen
Iwan en Monique Koek.
Iwan en Monique Koek. (Foto: Rodi Media/MvS)

door Marcel van Stigt

PURMERLAND – Het oude dorpshuis van Purmerland is omgetoverd in een kringloopwinkel. Onder de naam Koek’s Place verkopen Iwan en Monique Koek en hun dochters Kiki en Gigi daar allerhande spullen: tweedehands, vintage, rariteiten en accessoires. Er staat ook een koffietafel voor de bezoekers. Daarmee hebben de dorpelingen meteen weer een ontmoetingsplek.

Schatzoeken zonder kaart, noemt Iwan het, als hij wordt gebeld om een woning leeg te halen. Oog voor het leed dat hier soms achter zit heeft hij zeker, maar toch is er ook altijd een kans dat hij onder de spullen die hij in zijn auto moet laden bijzondere objecten tegenkomt die hij een nieuwe bestemming kan geven. En daarmee wordt het ook voor het publiek dat zijn winkel bezoekt schatzoeken zonder kaart. Het is de charme van een kringloopwinkel en die charme heeft Koek’s Place ook.

‘Zo is het begonnen’

De wens om een winkel in tweedehands artikelen te runnen heeft altijd al bij Iwan gesluimerd. En onbedoeld is het er daadwerkelijk van gekomen. “We hadden een café, maar daar zijn we mee gestopt”, vertelt hij. “Onze inventaris mochten we in de loods van Van Acker opslaan. Het waren na dertig jaar in de horeca zoveel spullen dat we ze via Marktplaats zijn gaan verkopen. Daarnaast kregen we telefoontjes van mensen die hun schuur aan het leegruimen waren en spullen kwijt moesten. Zo is het begonnen.”

Pand oude dorpshuis

Iwan en Monique mochten een halfjaar gebruik maken van de loods, maar vonden het zonde om al die spullen weg te moeten gooien. Zo is het idee opgekomen om in Purmerland, waar Iwan jarenlang heeft gewoond, Koek’s Place te openen. Het pand van het oude dorpshuis bleek daarvoor uitermate geschikt. De aangeboren handelsgeest van Iwan deed de rest,

Veel contacten

Koek’s Place opende zijn deuren en dat is niet onopgemerkt gebleven. Iwan heeft al diverse keren met spullen in de IJhallen gestaan en heeft daar veel contacten aan overgehouden. Die mensen wisten hem op zijn nieuwe adres snel te vinden. In Purmerland staat een gevarieerd assortiment op de klanten te wachten. En dat wisselt regelmatig omdat hij regelmatig wordt gebeld om een woning leeg te halen. Een reden te meer om deze winkel met enige regelmaat te bezoeken, en voor Purmerlanders een mooie gelegenheid om daar bij te praten. Er staat een koffietafel en daarmee is de oude buurthuisfunctie weer terug. Zie voor de openingstijden www.koeksplace.nl