Dam tot Dam Weekend gaat niet door op 18 en 19 september

Algemeen
Geen Dam tot Dam dit jaar
Geen Dam tot Dam dit jaar (Foto: Vincent van den Boogaard)

REGIO - Sportorganisatie Le Champion en de betrokken gemeenten hebben in goed overleg helaas moeten concluderen dat het Dam tot Dam Weekend op 18 en 19 september opnieuw niet door kan gaan. 

Aanleiding zijn de meest actuele coronamaatregelen van het kabinet, waarbij de 1,5 meter maatregel in elk geval tot 20 september van kracht blijft. De gemeenten zijn hierdoor genoodzaakt om de eerder verleende vergunningen voor de Dam tot Damloop, Dam tot Dam Wandeltocht en Dam tot Dam FietsClassic in te trekken. De startbewijzen van de tot nu toe ingeschreven deelnemers worden doorgezet naar de volgende edities op zaterdag 17 en zondag 18 september 2022.

1,5 meter niet mogelijk

Met name bij de hoofdafstand van de Dam tot Damloop, de 10 Engelse Mijl van Amsterdam naar Zaandam, is er sprake van een grootschalig evenement met normaal gesproken 45.000 deelnemers aan de start. Het doorgaans massaal aanwezige publiek langs het parcours, in de openbare ruimte, maakt het voor de veiligheidsdiensten niet mogelijk de 1,5 meter regel te handhaven.

Algemeen directeur Ron van der Jagt van Le Champion: “Het is natuurlijk behoorlijk wrang dat het kabinet in elk geval tot 20 september vasthoudt aan de 1,5 meter regel, terwijl deze sportevenementen in de buitenlucht gepland staan voor 18 en 19 september. Daarmee verdwijnt de Dam tot Damloop, het grootste hardloopevenement van Nederland, voor het tweede jaar op rij door de coronamaatregelen van de kalender.”

Beperkende factor

Voor de twee andere grote evenementen in hetzelfde weekend, de Dam tot Dam Wandeltocht en Dam tot Dam FietsClassic, is met name ook het maximum van 750 personen op het evenemententerrein een beperkende factor. Dit aantal kan vooral bij de start en finish op de Dam in Amsterdam en in het Dam tot Dam Park in Zaandam niet worden gegarandeerd. Het zijn onmogelijke voorwaarden voor het kunnen organiseren van het grootste sportieve weekend van Nederland, met onder normale omstandigheden 85.000 fietsers, hardlopers en wandelaars.

Bijzonder spijtig

Van der Jagt vindt het bijzonder spijtig dat het hele Dam tot Dam Weekend opnieuw geen doorgang kan vinden: “Wij willen niets liever dan deze mooie evenementen organiseren voor fietsers, hardlopers en wandelaars. Wij zijn een sportorganisatie, met een maatschappelijke missie. Wij hebben maar één doel: zoveel mogelijk mensen in beweging brengen, om bij te dragen aan een gezonde samenleving. Wij houden niet van stilstand.”

Amsterdam City Walk en TCS Amsterdam Marathon gaan wel door
Le Champion gaat ervan uit dat de Amsterdam City Walk op zaterdag 16 oktober en de TCS Amsterdam Marathon op zondag 17 oktober door kunnen gaan. Zoals het er nu naar uit ziet, wordt de 1,5 meter maatregel op 20 september opgeheven en kunnen deze evenementen op reguliere wijze plaatsvinden. Mochten er op dat moment nog wel andere beperkingen van kracht zijn, dan zal de organisatie waar mogelijk worden aangepast. Inschrijven voor beide evenementen is nog mogelijk via de websites.