Maura de Vos debuteert op WK

Algemeen
Maura hoopt vooral haar oefeningen foutloos te volbrengen.
Maura hoopt vooral haar oefeningen foutloos te volbrengen. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER/OOSTZAAN – Maura de Vos vertrekt aanstaande zondag naar Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, om met de Nederlandse selectie deel te nemen aan het Jeugd WK Trampolinespringen. Ze doet mee aan de categorieën Individueel en Synchroonspringen. Een medaille denkt ze niet te halen, maar ze hoopt wel op foutloze oefeningen. En op een succesvolle crowdfundingsactie om haar gang naar het WK financieel te steunen. Van haar bond, de KNGU, moet ze het immers niet hebben: die betaalt geen euro mee.

Nee, voor een medaille gaat ze niet, de 19-jarige Oostzaanse. De prijzen gaan zo goed als zeker naar deelnemers uit andere landen, die elke dag kunnen trainen en daarin sportief en financieel worden gesteund. De Nederlandse sportcultuur is nét even anders. Kun je goed voetballen, tennissen of schaatsen, dan hoef je je over geld niet zo veel zorgen te maken, maar blink je uit in een wat minder populaire sport - schermen, motorcross of karate, om maar wat te noemen – dan moet je vooral hopen op rijke ouders, een dik betaalde baan of gulle sponsors in je vriendenkring. 

Maura is nuchter en realistisch genoeg om dit te beseffen. Maar om dan maar thuis te blijven, zo is het ook weer niet. Naast haar HBO Verpleegkunde bij Inholland en haar trainingen bij TV Triffis, beide in Alkmaar, werkt ze bij De Keern in Landsmeer in de zorg. Haar zelf verdiende geld zet ze in om de reis naar Azerbeidzjan mogelijk te maken, haar ouders springen bij en verder heeft ze bij Talentboek een crowdfundingsactie opgezet. € 1.345,00 van de benodigde € 2.000,00 is al binnen. Het is haar kennelijk gegund.

Haar eerste turnactiviteiten voerde Maura als jonge meid uit op de peutergymlessen van plaatselijke club DEV. De oefeningen gingen haar opvallend gemakkelijk af. “Ik ben daarna gaan trampolinespringen, want dat vond ik leuk”, vertelt ze. “Bij Omnia in Aalsmeer kon ik meer trainen en ik kwam in de regioselectie terecht. Nu zit ik bij TV Triffis in Alkmaar. Ik train daar zes keer in de week en kan gebruik maken van allerlei faciliteiten.”

Maura wil zich zoveel mogelijk bekwamen in het trampolinespringen en traint daar keihard voor. Als beloning mag ze voor het eerst naar een WK. “Ik moest me kwalificeren en haalde net niet genoeg punten. Maar omdat ik door corona niet extra heb kunnen trainen, mocht ik toch namens Nederland met de selectie mee naar Azerbeidzjan. Ik vind dat echt een eer. Ik doe twee keer individueel mee, met de vrije en verplichte oefening, en één keer synchroon met Sophie van Beek uit Wateringen. Ik hoop mijn stress te kunnen beheersen, en leg de lat niet te hoog. Stabiel blijven op de trampoline, de oefeningen goed uitspringen, zonder misstappen of fouten, daar gaat het mij om.”

De ambitieuze Oostzaanse zoekt nog sponsors om haar financieel steunen. Dat kan via haar crowdfundingsactie