Familieleden in Landsmeerse gemeenteraad

Algemeen
Marc de Jong
Marc de Jong (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - De Landsmeerse gemeenteraad gaat zo langzamerhand steeds meer op een familiebedrijf lijken. Afgelopen weken maakten PvdA en CDA hun kandidatenlijsten bekend en op beide lijsten staan echtparen. De PvdA koos net als vier jaar geleden Mark Jan Prins als lijsttrekker en plaatste zijn vrouw Sandra Schreuder als derde op de lijst. Bij het CDA was Eric Knibbe al verkozen tot lijsttrekker en werd afgelopen week zijn vrouw Gera Knibbe-van den Boom op plek twee van de CDA-lijst geplaatst. Vader Gerard Knibbe, bekend van de dierenartspraktijk die hij jarenlang bemande, kreeg plek zes toegewezen.

Eerder werd al duidelijk dat de zoon van huidig raadslid Marion Breij op de lijst van de VVD was geplaatst en dat de zoon van de voormalige VVD-kandidate Sylvia Bakker hoog op diezelfde lijst was uitgekomen. Daarnaast werd Niels Bonenkamp tot lijsttrekker en campagneleider benoemd, terwijl zijn partner Mandy Elfferich al even geleden lijsttrekker was geworden bij D66.

Hoewel het bij deze lichting kandidaten ‘erger’ lijkt dan voorheen, is het niet voor het eerst dat familieleden of geliefden samen in de gemeenteraad kunnen komen. Nog niet zo lang geleden zaten de zwagers Adrie van Erp (namens het CDA) en Nico van Baarsen (D66) samen in de gemeenteraad. Dat was op het moment dat ook huidig raadslid Axel Damme (Lokaal Landsmeer) tegelijk met zijn tante Debby Mulder-Damme in de raad zat. Twee jaar voordat zij de gemeenteraad in kwam, had bovendien haar zoon Bruck Goede een tijdje een zetel in de gemeenteraad. Van de familie Elfferich zat ooit vader Arnold vier jaar lang tegelijk met zijn dochter in de raad, totdat hij in 2018 na 23 jaar raadslidmaatschap vertrok. Eerder was ook moeder Machteld politiek actief, als fractievertegenwoordiger.

Terug naar de nieuwe kandidatenlijsten van PvdA en CDA. De christendemocraten zetten dit jaar routinier Joke Grevenstuk op de derde plek van hun lijst. Zij is zo ongeveer sinds mensenheugenis actief binnen het CDA en stelt zich dus wederom vier jaar beschikbaar voor de partij. Lijstduwer bij het CDA is Aart Goede, voormalig directeur van de alom bekende ‘eierfabriek’ aan de Scheepsbouwersweg. De sociaaldemocraten zetten ook een redelijk bekende naam onderaan hun lijst, namelijk Menno Wilmans. Hij zat vijf jaar voor de PvdA in de Landsmeerse gemeenteraad, waarvan vier jaar als fractievoorzitter.

Vanaf volgende week vindt u deze rubriek elke week in uw favoriete lokale krant, tot en met de week na de gemeenteraadsverkiezingen. Alvast een heel mooie jaarwisseling gewenst!

Marc de Jong