‘Vrijwilligerswerk kan voldoening geven’

Algemeen
Wendy Post bemiddelt namens de VCA.
Wendy Post bemiddelt namens de VCA. (Foto: Aangeleverd)

door Marcel van Stigt 

LANDSMEER - Dit jaar vrijwilligerswerk doen? Maar je weet niet wat? Of hoe je de juiste organisatie vindt? Vrijwilligers Centrale Amsterdam (VCA) helpt je op weg. Zij brengt mensen die zich belangeloos willen inzetten en organisaties die deze mensen juist zoeken bij elkaar. En helpt om eventuele drempels weg te halen. 

Verenigingen, clubs en organisaties draaien op vrijwilligers. Gelukkig melden veel mensen die zich belangeloos als bijvoorbeeld voetbaltrainer, wandelmaatje of bestuurslid willen inzetten, zich zelf aan. Maar soms gaat het niet vanzelf. Dan kan men een beroep doen op de Vrijwilligers Centrale Amsterdam. Deze richt zich onder meer op Amsterdam-Noord, maar ook op Landsmeer.   

Bemiddelaar Wendy Post: “Er zijn mensen die een drempel ervaren. Ze kunnen een afspraak met me maken en dan help ik ze op weg. Tijdens een gesprek probeer ik te achterhalen voor welke doelgroep ze iets willen doen. Kinderen? Ouderen? Dieren? En ik vraag waar ze blij van worden. Vervolgens kijk ik in onze vacaturebank naar de mogelijkheden. Heb ik een vacature gevonden, dan kan de toekomstige vrijwilliger daarop reageren via deze vacaturebank. Mocht dat voor iemand niet haalbaar zijn, dan kunnen wij daarbij assisteren. Zit de juiste vacature er niet tussen, dan kan ik ook altijd navragen bij organisaties uit ons netwerk of ze jou als vrijwilliger kunnen gebruiken. Vaak lukt het op deze manier om een geschikte vrijwilligersplek te vinden. Jij blij, wij blij.” 

De VCA heeft diverse vacatures te bieden. Een kleine greep uit het aanbod ter inspiratie: een buurman of buurvrouw ergens met jouw auto heen rijden, helpen met klusjes in huis, zoals een boekenplankje ophangen, het onderhouden van de tuin, of een stukje wandelen. Voor een stichting foto’s maken, interviews afnemen en berichten op haar website plaatsen. Telefoontjes aannemen voor de buurtbus en ritten plannen. Gasten van een non food supermarkt of bibliotheek ontvangen. Een kleine hondenspeeltuin beheren.  

“Vrijwilligerswerk kan voldoening geven omdat je je nuttig maakt voor een organisatie of voor een medemens”, stelt Wendy. “Daarnaast kan een vrijwillige baan een opstapje zijn naar betaald werk. Het belangrijkste is dat je doet wat je leuk vindt, waar je energie van krijgt. Het is zeker niet zo dat je vrijwilligerswerk alleen voor die ander doet. Je doet het ook voor jezelf. En hoe meer energie je er zelf van krijgt, hoe meer energie je kunt geven.” 

Vanwege de coronamaatregelen bemiddelt Wendy Post alleen telefonisch. Interesse? Vragen? Neem contact hem haar op via? 06-11283285 (WhatsApp of even bellen) of w.post@vca.nu. Zie ook Facebook: https://www.facebook.com/wendymerel.vcanoord.7/ en website https://www.vca.nu/.