GroenLinks Landsmeer en Oostzaan steunen Hart voor het Twiske tegen festivals

Algemeen
Annemarie en Jacobien trekken samen op.
Annemarie en Jacobien trekken samen op. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER/OOSTZAAN - De afdelingen Landsmeer en Oostzaan van GroenLinks willen festivals en campings voor de toekomst onmogelijk maken in Het Twiske. In de omgevingsvisies van beide gemeenten wil GroenLinks de Natura2000-regelgeving terugzien: geen verstoring in het Twiske. Met een stevige nadruk op biodiversiteit en rust. Ook wil GroenLinks in de omgevingsvisie meer aandacht voor lucht- en bodemverontreiniging en voor geluidsoverlast. 

Zowel in Oostzaan als in Landsmeer laait de discussie rond festivals op. Op dit moment bereiden de colleges van beide gemeenten vergunningen voor nieuwe festivals voor op hun grondgebied. De meerderheid van de raad van Oostzaan is hiertegen. Annemarie van Duijnhoven, raadslid voor GroenLinks in Oostzaan: “Festivals zijn voor de inkomsten niet meer noodzakelijk. De laatste cijfers van het Recreatieschap ’t Twiske laten financiële cijfers zien waar Landsmeer en Oostzaan jaloers op mogen zijn. Hun reserves groeien. Inkomsten zijn geen argument meer om dit toe te staan. En met 1.6 miljoen bezoekers in het Twiske moet je nu vooral letten op de natuur. Wordt deze niet verdrukt?”

Samen zoeken

Jacobien van Boeijen, fractievoorzitter voor GroenLinks in Landsmeer: “We vinden dat we in de regio Amsterdam/Zaanstreek-Waterland samen moeten gaan zoeken naar een geschikter festivalterrein. Het Twiske biedt heel veel recreatiemogelijkheden voor inwoners in de hele regio. Een geweldig gebied! Als de geplande woningbouw doorgaat, groeit het bezoekersaantal met 30-35% de komende 10 á 20 jaar. Daarom wijzigen we ons standpunt dat nog drie festivaldagen in het Twiske toestond. Dat is jammer voor onder andere jongeren die een festival willen beleven in de natuur. Daarvoor moet er dus een andere locatie komen.”

Omgevingsvisies

De twee omgevingsvisies van Landsmeer en Oostzaan moeten duidelijk laten zien dat natuur belangrijk is. GroenLinks wil met de nieuwe Omgevingsvisie festivals en campings voor de toekomst onmogelijk maken in het Twiske. Ook omdat het Twiske valt onder strenge Europese natuurbeschermingsregels. Sinds 2013 heeft het de Natura2000-status. Je mag hier niets doen dat de natuur kan schaden. 

Te weinig roerdompen en kiekendieven

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vogels communiceren op 45 decibel. Bij festivals met keiharde muziek van 100 decibel en plotseling licht (lasershows) raken vogels gestrest. Ze kunnen niet goed meer foerageren en hun jongen verzorgen. Hun overleving komt in gevaar. Volgens het Natura2000-beheerplan voor Ilperveld, Varkensland, Oostzanerveld & Twiske blijkt dat er te weinig roerdompen en kiekendieven zijn. Er zijn te weinig broedparen. Festivals maken het deze vogels nog moeilijker. Bovendien is de stikstofuitstoot nu al een structureel probleem, laat staan met alle extra vervoersbewegingen.

De twee afdelingen roepen medestanders op de petitie van Hart voor het Twiske te tekenen: https://petities.nl/petitions/bouw-in-het-twiske-niet-voor-toeristen-en-massale-festivals?locale=nl 

Zowel vanavond als op 17 februari vergadert de gemeenteraad van Landsmeer over de omgevingsvisie. Volg het debat op https://ris2.ibabs.eu/landsmeer vanaf 20.00 uur. Of kom om 19.30 uur naar het gemeentehuis van Landsmeer om samen met GroenLinks en Stichting Hart voor het Twiske de petitie aan te bieden.