Column Marcel van Stigt: Bliksemoperatie

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Rodi Media/MvS)

De foto die de buurman via WhatsApp verstuurde liet aan duidelijkheid niets te wensen over. Nee nee, geen dickpic, maar een afbeelding van enkele kattendrollen in een grote plantenbak in zijn achtertuin. Hij werd daar niet zo vrolijk van, stond erbij.

Begrijpelijk. Zelf zou ik ook niet staan te juichen. 

De dader(s)? Een verwijzing naar mijn eigen katten ligt voor de hand. Toch lopen er in het hofje waar ik woon meer katten rond die graag op burenbezoek gaan en een cadeautje achterlaten.

Die van mij buurten dagelijks bij de buren, daar kan ik niet omheen. Het betreft poes Coos en kater Bliksem. Van oorsprong zijn het binnenkatten. Ik heb ze een paar jaar geleden cadeau gedaan aan mijn kinderen en het zijn binnenkatten gebleven. Ik woonde toen nog in een appartement in het centrum van Purmerend en vond het niet verstandig om ze tot het dakterras toe te laten. Het risico dat ze voorgoed zouden verdwijnen achtte ik te groot.

Na mijn verhuizing naar een buitenwijk in Purmerend, waar ik introk bij mijn vriendin, zijn de twee gepromoveerd tot buitenkatten. Ze keken vanaf de vensterbank zó smachtend naar de tuin, dat we het erop hebben gewaagd. 

Die eerste keer was echt een belevenis voor ze. Onwennig liepen ze over de tegels en vlonderplanken, knabbelden aan grassprietjes en snuffelden aan de planten. 

De schroom hebben ze na twee dagen achter zich gelaten. Tegenwoordig klimmen ze op de schutting en springen in de tuin van de buren. Wat ze daar uitspoken – het blijft gissen, want ik kan het niet zien. Maar ja, die foto…

De buurman maakt er gelukkig geen groot drama van. “Geen stress, hoor. Katten doen dit nu eenmaal, maar ik wilde het vooral even melden”, zei hij ruimhartig, toen ik bij hem aanklopte.

Maar we willen geen overlast veroorzaken en hebben maatregelen getroffen, ook al lijken de in beeld gebrachte drollen bij nadere inspectie allerminst op hetgeen Coos en Bliksem produceren – mijn vriendin heeft daar een scherp oog voor. 

Het is vooral Bliksem die op avontuur gaat; Coos houdt het inmiddels bij een kort rondje door onze eigen tuin en wil al weer snel naar binnen. Maar Bliksem in onze eigen tuin houden, dat is nogal een toer.

Nu weet ik dat katten het zichzelf graag zo makkelijk mogelijk maken en bij voorkeur een opstapje gebruiken als ze het hogerop willen zoeken. In ons geval: de regenton die voor de schutting staat. Maar daar hebben we nu planten op gezet en daarmee is de belangrijkste route afgesneden. Ook op de tegels en vlonder hebben we op strategische plekken objecten en planten geplaatst. Over de volle breedte aan de bovenkant van de schutting hebben we een strook kippengaas gespannen. 

Coos begint er nu al niet eens meer aan. Bliksem wel. Maar eenmaal buiten lijkt hij te worden overmand door twijfel en verwarring. Een opening vinden kost hem te veel moeite. Onze Bliksemoperatie lijkt daarmee vooralsnog zijn vruchten af te werpen.