Gemeente Landsmeer stimuleert afvalscheiding

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Pixabay)

LANDSMEER - Afvalscheiding onder de bewoners stimuleren en kostenstijging nu en in de toekomst beperken. Dat is het tweeledige doel van het nieuwe Beleidsplan Afval en Grondstoffen 2021-2026 van de gemeente Landsmeer. Dit nieuwe beleidsplan is op 24 juni door 2021 de gemeenteraad vastgesteld en gaat met ingang van 1 juli 2022 in.  

Wethouder Mandy Elfferich: “De komende maanden gaan we ons voorbereiden op ‘Goed scheiden doet natuur en portemonnee verblijden’, het nieuwe afvalbeleid van de gemeente Landsmeer. Het doel is om het vanaf 1 juli niet alleen makkelijker voor de inwoners te maken om thuis afval te scheiden, maar ook om de kostenstijging nu en in de toekomst te beperken. Een nieuwe situatie is altijd even wennen, maar we gaan hard ons best doen om alles zo vlekkeloos mogelijk te laten verlopen voor iedereen.” 

Minder restafval 

Gemeente Landsmeer wil het scheiden van afval stimuleren om zo minder restafval over te houden. De afvalstromen groente-, fruit-, tuinafval en etensresten (GFT/E) en oud papier en karton (OPK) kunnen hergebruikt worden. Dit is beter voor het milieu. OPK levert zelfs geld op. Dit komt ten goede aan de verenigingen die het OPK ophalen. 

Een andere reden om afvalscheiding te stimuleren is dat de kosten van het verbranden van restafval steeds hoger worden. Met de nieuwe manier van afval scheiden wil de gemeente voorkomen dat de afvalstoffenheffing heel hard stijgt. 

Geen aparte inzameling PMD 

Vanaf 1 juli hoeven inwoners niet meer hun plastic, metaal en drankkartons (PMD) te scheiden. Dit wordt gedaan door de afvalverwerker. Deze haalt door middel van een machine het PMD uit het restafval. Dit gebeurt op zo’n efficiënte manier, dat er nog meer plastic uitgehaald wordt dan wanneer inwoners deze afvalstroom zelf scheiden. 

Drie rolcontainers

Bewoners van laagbouwwoningen hebben vanaf 1 juli drie rolcontainers: één voor restafval en PMD, één voor OPK (dit wordt de oude restafvalcontainer, deze krijgt een blauwe deksel) en één voor GFT/E. Daarnaast ontvangen zij een toegangspas die toegang geeft voor de milieustraat. 

Bewoners van flats en appartementen krijgen vanaf 1 juli een afvalpas die gebruikt kan worden voor een verzamelcontainer voor restafval en PMD en voor een verzamelcontainer voor GFT/E. Deze toegangspas geeft hun ook toegang tot de milieustraat. In de buurt van de flats en appartementen komen op toegankelijke locaties verzamelcontainers voor OPK. 

Brief met alle informatie

Eind april ontvangen alle inwoners een brief met alle informatie over het nieuwe afval inzamelen. Vervolgens ontvangen de inwoners in juni nog een brief met informatie voor hen specifieke situatie en de toegangspas voor de milieustraat. Op www.landsmeer.nl/afvalscheiden staat alle informatie over het nieuwe inzamelen. Ook staat daar een overzicht met veelgestelde vragen.