Iftar in het Kruispunt, het toonbeeld van tolerantie

Algemeen
Samen aan de dis.
Samen aan de dis. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – Saamhorigheid, tolerantie, wederzijds begrip en respect. Naast samen eten stond dit alles afgelopen zaterdag centraal in het Kruispunt. Als onderdeel van het project Nieuwe Buren, bedoeld om statushouders die zich in Landsmeer vestigen wegwijs in hun nieuwe woonomgeving te maken, kwam een groot gezelschap in Het Kruispunt bijeen voor de iftar, de maaltijd die in de vastenmaand ramadan door moslims direct na zonsondergang wordt genuttigd. Het Kompas schoof aan.

Door Marcel van Stigt

Probeer je weg maar eens in een onbekend Nederlands dorp te vinden als je noodgedwongen hals over kop alles in bijvoorbeeld Syrië achter je hebt gelaten. Dan kun je alleen maar hopen dat dat dorp Landsmeer is en je de mazzel hebt dat je in contact komt met Joke Grevenstuk. Die kans is overigens groot, want als Joke iemand die uit het buitenland lijkt te komen wat verloren en zoekend op straat ziet lopen, stapt ze in één rechte lijn op hem of haar af en biedt haar diensten aan.

Joke Grevenstuk is de drijvende kracht achter het project Nieuwe Buren. Onder die noemer worden statushouders die zich in Landsmeer vestigen geholpen om hun weg in hun nieuwe woonomgeving te vinden. Het draait daarbij vooral om taalondersteuning; het beheersen van de taal is essentieel. Samen met een aantal vrijwilligers ontfermt ze zich over de statushouders. Maar ook de nieuwe Landsmeerders zelf spelen daarin een actieve rol.

Een van de activiteiten die worden geboden is een maandelijkse gezamenlijke maaltijd. De ideale gelegenheid om andere mensen in een ongedwongen sfeer te ontmoeten. De bijeenkomst stond afgelopen zaterdag in het teken van iftar, de maaltijd die gedurende de vastenmaand ramadan door moslims direct na zonsondergang wordt genuttigd. Tien islamitische gezinnen hebben gekookt en gezien de met royaal gevulde schalen volgebouwde, lange tafel hebben ze zich er niet bepaald gemakkelijk van af gemaakt. 

Enkele tientallen gasten – met name Syrische gezinnen, die zijn gevlucht voor de oorlog in hun land – namen plaats aan de tafel. Er heerste een gezellige, ongedwongen sfeer. Maar ook een gevoel van blijdschap, want samenkomen was lange tijd niet mogelijk door de coronapandemie. Predikante Herrianne Allewijn benadrukte dat in haar openingswoord. “Fijn dat we weer samen kunnen eten en elkaar kunnen ontmoeten.”

Een van de Nieuwe Buren die aan tafel zaten was Batool. Ze komt uit Irak en slaagt er door haar open karakter en actieve houding uitstekend in Landsmeer tot een prettige en vertrouwde woonomgeving te maken. Haar man is stukadoor, en zelf wil ze thuis een nagelstudio beginnen. Contacten doet ze onder meer op dankzij de school van haar kinderen, waar ze andere ouders ontmoet.

Mede-organisator Ayan Hamid stelde dat het op deze avond niet in de laatste plaats draaide om tolerantie, liefdadigheid en saamhorigheid, begrippen die juist nu de aandacht verdienen omdat in het Rusland van Poetin heel andere normen en waarden lijken te gelden. “Het is ook niet de bedoeling dat we hier na de vastenmaand mee stoppen”, zei ze erbij.

Ook haar vader, Tareq, speelt een actieve rol bij de organisatie van de iftar. Zeven jaar geleden heeft hij zich als een van de eerste Nieuwe Buren vanuit Syrië in Landsmeer gevestigd. “Ook ik moest eerst mijn weg zoeken. Ik heb Joke ontmoet, zij zocht een Syrische contactpersoon voor haar project en dat ben ik geworden. Nu ben ik coördinator van de iftar-maaltijd. Samen eten met respect voor elkaar – ja, zo kan het inderdaad ook.”

Een oogstrelend buffet.