Beroemde gitaar als boekenheld

Algemeen
Wouter Blees heeft na járen onderzoek zijn boek uitgebracht.
Wouter Blees heeft na járen onderzoek zijn boek uitgebracht. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Hoe ver kun je gaan als je bent gefascineerd door een muziekinstrument? Wat Wouter Blees betreft niet ver genoeg. De ex-Landsmeerder (69), nu wonend in Renkum, heeft een Engelstalig boek geschreven over de hoog aangeschreven Goya-gitaar. Niet minder dan zevenendertig jaar onderzoek is daaraan voorafgegaan.

Lenny Kuhr speelde erop toen ze in 1969 met ‘De Troubadour’ gedeeld eerste werd op het Songfestival, Melanie Safka deed hetzelfde op het festival Woodstock, met bekende songs als ‘Beautiful People’ en ‘Look what they’ve done to my song’. De Goya-gitaar. “Een geweldig geluid, zowel van haar stem als van haar gitaar”, aldus Wouter Blees over de Amerikaanse zangeres.

Wouter Blees, zelf gitarist, raakte eind jaren zestig van de vorige eeuw gegrepen door de Goya-gitaar, die mag worden beschouwd als de Stradivarius onder de gitaren. Hij besloot er een boek over te schrijven. Dat bestond nog niet en dat was reden genoeg voor hem om dat dan maar zelf te doen.

Blees begon aan een speurtocht die niet minder dan zevenendertig jaar in beslag zou nemen. Al snel stuitte hij op het land van oorsprong. Zweden. De Zweedse gitaarbouwer Herman Carlson Levin bleek de man achter de Goya-gitaar te zijn. Blees: “Herman was een pionier in de gitaarbouw en begon in 1900 in Göteborg met een paar werknemers gitaren te maken onder de naam ‘Levin’. De werkplaats werd later uitgebreid en het bedrijf ging van vader op zoon op kleinzoon over. Deze Levin-gitaren waren opvallend goed en kregen internationale bekendheid. Goya is de Amerikaanse merknaam voor de Levin-gitaren. De Amerikaanse distributeur wilde er een andere naam aan geven. Uiteindelijk werd tachtig procent van de Zweedse gitaren naar Amerika geëxporteerd, waar ze als Goya-gitaren werden verkocht. Daarom heb ik het boek in het Engels geschreven.”

Veel informatie voor het boek is afkomstig van Göran Levin, de derde van de Levin-generatie die de leiding had over de fabriek in Göteborg. “Ik schreef hem een brief en in 2003 ben ik uitgenodigd voor een interview met hem. Vele e-mails volgden. Daarna heb ik onderzoek gedaan om verhalen om te zetten in feiten en ontbrekende schakels te vinden. Dit alles heeft geresulteerd in een complete set interessante verhalen in een logische volgorde. Het boek moest wel een rode draad hebben. Dat is de gitaar.”

Het boek, getiteld ‘The Goya Levin Book’, beschrijft onder meer de geschiedenis van Levin, de ontwikkeling van de gitaren, de herkomst van het gebruikte hout, de eerste nylon snaren en de vele gouden medailles. Melanie Safka heeft het voorwoord geschreven. Het boek is verkrijgbaar via www.goyalevinbook.com. Voor Wouter Blees zit de klus er eindelijk op. Een nieuw boek gaat hij niet schrijven. Wel overweegt hij om zelf een gitaar te bouwen.