Diny Pragt wordt in het zonnetje gezet.
Diny Pragt wordt in het zonnetje gezet. (Foto: Aangeleverd)

Wijzer-coördinator Diny Pragt stopt

Algemeen

In de huldewoordjes die na afloop van de laatste lezing van het seizoen door Lidy Ridder (mede-organisator Wijzer Landsmeer) en Aletta Kets (SamenMeer) werden gesproken, werd Diny als vrijwilliger in het zonnetje gezet. De aanwezige genodigden, onder wie een aantal oud-presentatoren van lezingen, vaste bezoekers van Wijzer én (klein)kinderen van Diny, hoorden hoe Diny eenendertig jaar lang dé motor was achter de organisatie van lezingen voor Wijzer Landsmeer.

LANDSMEER - Diny Pragt heeft vrijdagmiddag 6 mei afscheid genomen als coördinator van Wijzer Landsmeer. Wat zij niet wist, was dat daar met ‘Café Wijzer’ een feestelijk tintje aan werd gegeven.

Diny startte in 1991, in samenwerking met De Keern en het DCL (nu SamenMeer), lezingen voor ouderen naar een idee van Stichting Wijzer. Later werd er zelfstandig doorgegaan onder de naam Wijzer Landsmeer en deze richtte zich vooral op senioren en alle vijftigplussers. Doel was het brengen van culturele lezingen voor mensen die zelf niet meer zo makkelijk vanuit Landsmeer op stap konden. Vandaar ook dat de lezingen in eerste instantie plaatsvonden in verzorgingshuis De Keern. Na de verbouwing daarvan zit Wijzer Landsmeer nu al ruim zes jaar in het gebouw van SamenMeer. Belangrijk nevendoel van Wijzer was en is het ontmoeten van mensen binnen het eigen dorp. Door de vrije inloop blijft de drempel laag.

De inhoud van de lezingen is divers. Vaak reisverslagen met mooie beelden en verhalen van de presentatoren. Maar met regelmaat ook lezingen rond historie, kunst, natuur of een maatschappelijk onderwerp. In de beginperiode waren het dia-lezingen, maar na verloop van tijd deden de PowerPointpresentaties hun intrede en ging er steeds meer digitaal.

In al die jaren werkte Diny met meerdere mensen samen om de Wijzer-lezingen tot een succes te maken, waarbij zij altijd de trekker van het geheel was. Vandaar ook dat Diny bij het vijfentwintigjarig bestaan van Wijzer Landsmeer de Zilveren Zwaan kreeg uitgereikt door de burgemeester van Landsmeer.

Nu, na eenendertig jaar, zal het gek zijn voor Diny om geen ‘dwingend’ ritme meer te voelen van om de week op vrijdag klaar te staan voor de lezing. Geen sprekers meer bellen, geen boekjes meer vouwen, geen affiches meer rondbrengen, geen koffertje meer pakken, geen geld meer tellen, geen financieel overzicht meer maken. Door corona was het ritme er eigenlijk al een beetje uit.
Wijzer Landsmeer zal, misschien in iets andere vorm, wel doorgaan. Ontmoeten in het dorp blijft namelijk belangrijk. Diny hoopt nog vaak de weg naar SamenMeer te vinden, niet als organisator maar als bezoeker van Wijzer Landsmeer.

Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Schots en scheef Algemeen 18 jun, 14:08
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Afbeelding
Campagne Brandweer Nederland: ‘Check, koop, plak rookmelders in huis!’ Algemeen 16 jun, 13:56
Afbeelding
WW-daling extra sterk door seizoensinvloeden Algemeen 16 jun, 13:34
Afbeelding
Kickbokstalent Melissa wil wereldkampioen worden Zorg 15 jun, 17:00
Afbeelding
Midzomernachttocht Ilperveld Algemeen 15 jun, 10:48
Afbeelding
‘Als je lichaam er goed uitziet, krijgt ook je zelfvertrouwen een boost’ Zorg 14 jun, 17:00
Afbeelding
‘Moeder Aarde wordt ziek’ Algemeen 14 jun, 11:23
Afbeelding
Burendag 2022: ‘Buurtgenoten hebben behoefte aan verbinding na twee jaar corona’ Algemeen 13 jun, 15:29
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Zondag de negentiende is het míjn dag Algemeen 11 jun, 14:10
Afbeelding
ANWB start fietsinzamelingsacties in Noord-Holland Algemeen 10 jun, 14:16
Afbeelding
Landsmeer in actie tegen zwerfpeuken Algemeen 10 jun, 11:18
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Landsmeer

Op Rodi Landsmeer volg je het laatste nieuws uit Landsmeer. Rodi Landsmeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Landsmeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Landsmeer in je mailbox.