Wijzer-coördinator Diny Pragt stopt

Algemeen
Diny Pragt wordt in het zonnetje gezet.
Diny Pragt wordt in het zonnetje gezet. (Foto: Aangeleverd)

In de huldewoordjes die na afloop van de laatste lezing van het seizoen door Lidy Ridder (mede-organisator Wijzer Landsmeer) en Aletta Kets (SamenMeer) werden gesproken, werd Diny als vrijwilliger in het zonnetje gezet. De aanwezige genodigden, onder wie een aantal oud-presentatoren van lezingen, vaste bezoekers van Wijzer én (klein)kinderen van Diny, hoorden hoe Diny eenendertig jaar lang dé motor was achter de organisatie van lezingen voor Wijzer Landsmeer.

LANDSMEER - Diny Pragt heeft vrijdagmiddag 6 mei afscheid genomen als coördinator van Wijzer Landsmeer. Wat zij niet wist, was dat daar met ‘Café Wijzer’ een feestelijk tintje aan werd gegeven.

Diny startte in 1991, in samenwerking met De Keern en het DCL (nu SamenMeer), lezingen voor ouderen naar een idee van Stichting Wijzer. Later werd er zelfstandig doorgegaan onder de naam Wijzer Landsmeer en deze richtte zich vooral op senioren en alle vijftigplussers. Doel was het brengen van culturele lezingen voor mensen die zelf niet meer zo makkelijk vanuit Landsmeer op stap konden. Vandaar ook dat de lezingen in eerste instantie plaatsvonden in verzorgingshuis De Keern. Na de verbouwing daarvan zit Wijzer Landsmeer nu al ruim zes jaar in het gebouw van SamenMeer. Belangrijk nevendoel van Wijzer was en is het ontmoeten van mensen binnen het eigen dorp. Door de vrije inloop blijft de drempel laag.

De inhoud van de lezingen is divers. Vaak reisverslagen met mooie beelden en verhalen van de presentatoren. Maar met regelmaat ook lezingen rond historie, kunst, natuur of een maatschappelijk onderwerp. In de beginperiode waren het dia-lezingen, maar na verloop van tijd deden de PowerPointpresentaties hun intrede en ging er steeds meer digitaal.

In al die jaren werkte Diny met meerdere mensen samen om de Wijzer-lezingen tot een succes te maken, waarbij zij altijd de trekker van het geheel was. Vandaar ook dat Diny bij het vijfentwintigjarig bestaan van Wijzer Landsmeer de Zilveren Zwaan kreeg uitgereikt door de burgemeester van Landsmeer.

Nu, na eenendertig jaar, zal het gek zijn voor Diny om geen ‘dwingend’ ritme meer te voelen van om de week op vrijdag klaar te staan voor de lezing. Geen sprekers meer bellen, geen boekjes meer vouwen, geen affiches meer rondbrengen, geen koffertje meer pakken, geen geld meer tellen, geen financieel overzicht meer maken. Door corona was het ritme er eigenlijk al een beetje uit.
Wijzer Landsmeer zal, misschien in iets andere vorm, wel doorgaan. Ontmoeten in het dorp blijft namelijk belangrijk. Diny hoopt nog vaak de weg naar SamenMeer te vinden, niet als organisator maar als bezoeker van Wijzer Landsmeer.