Gerlieke Aartsen geeft muziekles op een Landsmeerse basisschool.
Gerlieke Aartsen geeft muziekles op een Landsmeerse basisschool. (Foto: Aangeleverd)

Méér Muziek in de Klas Bokaal voor Landsmeer

Algemeen

LANDSMEER - Op maandag 16 mei krijgt de gemeente Landsmeer de Méér Muziek in de Klas Bokaal uitgereikt. Dit is een erkenning voor de positieve manier waarop het muziekonderwijs op de zes Landsmeerse basisscholen is geregeld. De uitreiking begint om 13.15 uur op het Raadhuisplein. 

Van alle scholen is een klas aanwezig; in totaal ongeveer 180 kinderen. Zij zingen en spelen samen het Kindermuziekweeklied. Kinderen die een instrument bespelen doen dat op hun instrument; de overige kinderen zingen. Ook Amicitia’s Jeugdorkest Landsmeer (JOL) is van de partij. Burgemeester Léon de Lange spreekt de aanwezigen toe. Landsmeerders zijn van harte welkom om te komen kijken en luisteren.

Muziekles in Landsmeer

In Landsmeer krijgen alle basisschoolleerlingen wekelijks muziekles. Speciaal voor dit doel is in 2016 een stichting opgericht waarin de zes basisscholen, de muziekverenigingen Amicitia en De Eendracht en de gemeente samenwerken. Aangejaagd door Amicitia en de Rotary hebben de Landsmeerse basisscholen destijds subsidie aangevraagd bij het Cultuurparticipatiefonds om muziekles op school mogelijk te maken. Toen de aanvragen werden gehonoreerd, besloot ook de gemeente een bijdrage te leveren en was de Stichting Kind & Muziek in Landsmeer een feit. 

Een voorwaarde van het Cultuurparticipatiefonds was namelijk dat de scholen een samenwerking aangingen met een culturele partij in het dorp. Een team van vier muziekdocenten verzorgt de wekelijkse muzieklessen op de scholen. Zij hebben met elkaar een raamwerkplan opgesteld en wisselen veel met elkaar uit.

De subsidie is inmiddels beëindigd – hij gold voor drie jaar –, maar omdat de gemeente het belangrijk vindt dat leerlingen muziekles krijgen, betaalt zij nu alle kosten.

Structureel muziekonderwijs

Het doel van de Stichting Méér Muziek in de klas, waarvan koningin Máxima erevoorzitter is, is dat álle 1,4 miljoen basisschoolleerlingen in Nederland structureel muziekonderwijs krijgen. De Méér Muziek in de Klas Bokaal wordt uitgereikt aan gemeenten en regio’s die muziekonderwijs al heel goed en structureel hebben geregeld.

Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Schots en scheef Algemeen 18 jun, 14:08
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Afbeelding
Campagne Brandweer Nederland: ‘Check, koop, plak rookmelders in huis!’ Algemeen 16 jun, 13:56
Afbeelding
WW-daling extra sterk door seizoensinvloeden Algemeen 16 jun, 13:34
Afbeelding
Kickbokstalent Melissa wil wereldkampioen worden Zorg 15 jun, 17:00
Afbeelding
Midzomernachttocht Ilperveld Algemeen 15 jun, 10:48
Afbeelding
‘Als je lichaam er goed uitziet, krijgt ook je zelfvertrouwen een boost’ Zorg 14 jun, 17:00
Afbeelding
‘Moeder Aarde wordt ziek’ Algemeen 14 jun, 11:23
Afbeelding
Burendag 2022: ‘Buurtgenoten hebben behoefte aan verbinding na twee jaar corona’ Algemeen 13 jun, 15:29
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Zondag de negentiende is het míjn dag Algemeen 11 jun, 14:10
Afbeelding
ANWB start fietsinzamelingsacties in Noord-Holland Algemeen 10 jun, 14:16
Afbeelding
Landsmeer in actie tegen zwerfpeuken Algemeen 10 jun, 11:18
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Landsmeer

Op Rodi Landsmeer volg je het laatste nieuws uit Landsmeer. Rodi Landsmeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Landsmeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Landsmeer in je mailbox.