Een ontmoeting tussen beide burgemeesters.
Een ontmoeting tussen beide burgemeesters. (Foto: Barbara van Wijk)

Met een boerenplat van de ene naar de andere molen

Algemeen

De molen werd gebouwd in 1900. Hij verhuisde een aantal keren en in 1945 kocht Jaap van den Broek de molen. Hij plaatste hem in de Jacob Cornelisz.straat. Daar bikte hij glas en stenen tot pulver, geschikt voor het scherpen van gereedschap maar ook voor huishoudelijk gebruik. Toen vader Jaap overleed, kwam de molen in handen van zoon Jan van den Broek, ook een groot molenliefhebber, die een stichting oprichtte ter behoud van de Biksteenmolen De Vlijt. 

OOSTZAAN/LANDSMEER - Op zaterdag en zondag 14 en 15 mei waren de Nationale Molendagen waaraan Oostzaan en Landsmeer ook meededen. De Oostzaanse Biksteenmolen De Vlijt op het eilandje nabij de Dr. Keijzerstraat kon worden bezocht. Er voer een bootje heen en weer om de geïnteresseerden over te zetten. Er zijn nog maar heel weinig biksteenmolens in het land en dat deze er nog steeds is, is te danken aan vele vrijwilligers, sponsors, gemeente en bedrijven.  

door Barbara van Wijk

Jan werd voorzitter van de stichting en moest met lede ogen aanzien hoe de molen in de loop der tijd aftakelde. In 1960 verhuisde de molen nogmaals, nu voor het laatst, naar het eiland, waar hij nu nog staat, maar er moest hoognodig gerestaureerd worden. In 2015 werd de gemeente eigenaar. Die zag geen heil meer  in restauratie, maar er werd door de ‘fanclub’ van de molen een plan ingediend waarmee men voortvarend aan de slag ging.  

In oktober 2020 was het zover: er kon een feestje gevierd worden. Voorzitter Jan van den Broek benadrukte in zijn toespraak hoeveel bloed, zweet en tranen deze restauratie heeft gekost, dat het onmogelijke mogelijk gemaakt is, en dat hij voor Oostzaan ongelooflijk blij is dat dit juweeltje behouden is gebleven.  

Van daaruit bracht de Koemanexpress met een boerenplat de bezoekers naar de Twiskemolen, waar een ontmoeting plaatsvond tussen de burgemeesters van Landsmeer en Oostzaan. Precies op de grens tussen de beide gemeentes schudden zij elkaar de hand, waarna de molenaar van alles over deze historische molen vertelde. De Twiskemolen is een monumentale windmolen gecombineerd met een elektrisch gemaal dat de 650 ha grote Twiskepolder bemaalt. Het is een achtkantige rietgedekte binnenkruier.  Hij is als één van de weinige poldermolens in Nederland nog echt in bedrijf.  

De molenaar had vanwege Molendag de wieken van de molen gepavoiseerd en getooid met kleurrijke zeilen. Die zeilen zijn zeven jaar geleden door Landsmeerse schoolkinderen beschilderd met symbolen van de gemeente. De molenaar houdt het waterpeil in de Twiskepolder nauwlettend in de gaten. Hij woont in de molen en onderhoudt hem zorgvuldig.  

De biksteenmolen De Vlijt.
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Schots en scheef Algemeen 18 jun, 14:08
Afbeelding
Calvin Carrilho’s droom: spelen bij FC Barcelona Zorg 17 jun, 17:00
Afbeelding
Paratriatleet Geert Schipper blijft zichzelf verbeteren Zorg 16 jun, 17:00
Afbeelding
Campagne Brandweer Nederland: ‘Check, koop, plak rookmelders in huis!’ Algemeen 16 jun, 13:56
Afbeelding
WW-daling extra sterk door seizoensinvloeden Algemeen 16 jun, 13:34
Afbeelding
Kickbokstalent Melissa wil wereldkampioen worden Zorg 15 jun, 17:00
Afbeelding
Midzomernachttocht Ilperveld Algemeen 15 jun, 10:48
Afbeelding
‘Als je lichaam er goed uitziet, krijgt ook je zelfvertrouwen een boost’ Zorg 14 jun, 17:00
Afbeelding
‘Moeder Aarde wordt ziek’ Algemeen 14 jun, 11:23
Afbeelding
Burendag 2022: ‘Buurtgenoten hebben behoefte aan verbinding na twee jaar corona’ Algemeen 13 jun, 15:29
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Zondag de negentiende is het míjn dag Algemeen 11 jun, 14:10
Afbeelding
ANWB start fietsinzamelingsacties in Noord-Holland Algemeen 10 jun, 14:16
Afbeelding
Landsmeer in actie tegen zwerfpeuken Algemeen 10 jun, 11:18
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Landsmeer

Op Rodi Landsmeer volg je het laatste nieuws uit Landsmeer. Rodi Landsmeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Landsmeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Landsmeer in je mailbox.