Wethouder Mandy Elfferich legt wethouderschap neer

Algemeen
Mandy Elfferich
Mandy Elfferich (Archieffoto Rodi Media/MvS)

LANDSMEER - Wethouder Mandy Elfferich heeft op zaterdag 14 mei per direct haar ontslag ingediend.

Sinds de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart jl. is Mandy Elfferich zowel raadslid als wethouder. Zij heeft haar besluit tot ontslag mede genomen omdat zij, zoals nu met bomenkap zonder herplanting, als collegelid nu en waarschijnlijk in de toekomst raadsbesluiten moet uitvoeren waarmee zij zich politiek en persoonlijk niet (meer) kan verenigen. 

Daarnaast heeft zij aangegeven zich niet te kunnen vinden in de toonzetting van enkele raadsleden tijdens en rondom raadsvergaderingen. 

Elfferich heeft haar dank uitgesproken richting de ambtelijke organisatie voor hun inzet. Ook dankt ze de raad voor het vertrouwen in de afgelopen termijn. Ze heeft zich tijdens haar vier jaar wethouderschap altijd met plezier ingezet voor ‘onze bijzondere gemeente met vele betrokken inwoners’.

Met het vertrek van Mandy Elfferich worden de taken van het college overgenomen door burgemeester Léon de Lange. Dit is conform de gemeentewet. Deze tijdelijke aanpassing van de bevoegdheden van het college is niet uniek in Nederland, en komt zeker bij kleine gemeenten vaker voor. 

De zittende wethouder Erik Heinrich blijft wel wethouder en portefeuillehouder, maar is tot de aanstelling van een tweede wethouder geen onderdeel van het college. Voor de komende collegevoorstellen betekent dit dat alleen burgemeester Léon de Lange een besluit neemt. Dit geldt ook voor optredens van de wethouder namens het college. 

Burgemeester Léon de Lange: “Namens het college en de ambtelijke organisatie danken wij Mandy Elfferich voor haar betrokkenheid, haar tomeloze inzet en de bevlogenheid waarmee ze haar rol als wethouder vervuld heeft. We wensen haar alle goeds.”