Méér Muziek in de Klas Bokaal voor Landsmeer

Algemeen
Landsmeerse basisschoolleerlingen zingen het Kindermuziekweeklied, begeleid door het Jeugdorkest Landsmeer.
Landsmeerse basisschoolleerlingen zingen het Kindermuziekweeklied, begeleid door het Jeugdorkest Landsmeer. (Foto: Aangeleverd)

De uitreiking vond plaats op het Raadhuisplein, in aanwezigheid van de burgemeester. Van alle scholen was een klas aanwezig; in totaal honderdtachtig kinderen. Zij zongen en speelden samen het Kindermuziekweeklied. Kinderen die een instrument bespelen, deden dat op hun instrument; de overige kinderen zongen en dansten. Ook Amicitia’s Jeugdorkest Landsmeer (JOL) was van de partij. 

LANDSMEER - Op maandag 16 mei is aan de gemeente Landsmeer de Méér Muziek in de Klas Bokaal uitgereikt. Dit is een erkenning voor de positieve manier waarop het muziekonderwijs op de zes Landsmeerse basisscholen is geregeld. 

Baile van der Plas (Stichting Kind & Muziek en directeur van Montessorischool Landsmeer) opende de uitreiking, waarna alle kinderen samen het lied lieten horen. Het enthousiasme spatte ervan af. De vier muziekdocenten gaven alle bewegingen aan, samen met de dirigent van Amicitia’s JOL. Het was een vrolijke happening, waarvoor luid werd geapplaudisseerd door ouders en belangstellenden.

Namens de stichting Méér Muziek in de Klas reikte Koen Egberts de bokaal uit. Landsmeer is een voorbeeld voor andere gemeentes, stelde hij; de bokaal wordt immers niet zomaar uitgereikt. In Landsmeer krijgen alle kinderen op de basisschool wekelijks muziekles en muziek is van groot belang voor de ontwikkeling van kinderen. De bokaal gaat de komende weken van school naar school, zodat alle kinderen van dichtbij de bokaal kunnen bekijken. Daarna krijgt hij een ereplekje in de hal van het gemeentehuis.

Burgemeester Léon de Lange onderstreepte het belang van de muzieklessen. Hij sprak met een aantal kinderen over wat zij zo leuk vinden aan muziek maken. Ook de docenten werden in het zonnetje gezet: Ria Boeien (De Stap), Christiaan Verweij (Montessorischool), Marieke Kimman (De Fuijk en De Wagemaker) en Gerlieke Aartsen (De Hoeksteen en De Augustinus) zijn erg trots op deze prijs voor Landsmeer.

In 2015 bereidden Petra Mager (voorzitter Amicitia) en Hannie Koster (Rotaryclub) samen voor de Landsmeerse basisscholen een subsidieaanvraag bij het Cultuurparticipatiefonds voor. Deze subsidie was bedoeld om muziekles op school mogelijk te maken. Die aanvragen werden allemaal gehonoreerd, waarop ook de gemeente besloot om een bijdrage te leveren. Vervolgens is in 2016 de Stichting Kind & Muziek in Landsmeer opgericht om muziekdocenten aan te trekken.

Het doel van de Stichting Méér Muziek in de Klas, waarvan koningin Máxima erevoorzitter is, is dat álle 1,4 miljoen basisschoolleerlingen in Nederland structureel muziekonderwijs krijgen. De Méér Muziek in de Klas Bokaal wordt uitgereikt aan gemeenten en regio’s die muziekonderwijs al heel goed en structureel hebben geregeld.

Landsmeer is trots op de bokaal! Vlnr: Koen Egberts, Stichting Méér Muziek in de Klas; Petra Mager, voorzitter Amicitia; Baile van der Plas, directeur Montessori School; burgemeester Léon de Lange; Hilda Chin A Tam, gemeente Landsmeer.