Opera rond rokkenjagende restauranteigenaar

Algemeen
Een scène uit de opera.
Een scène uit de opera. (Foto: aangeleverd)

LANDSMEER - Opera Cosi speelt op vrijdag 27 en zondag 29 mei De Bruiloft van Figaro van Mozart in het Wapen van Landsmeer. 

Het verhaal speelt zich af in restaurant De Zuyd, waarvan de baas een oogje heeft op de serveerster, Susanna. Maar die is verloofd met chefkok Figaro. De baas wil graag in zijn eentje een tafeltje dekken met Susanna en promoveert Figaro weg. Hij mag een eigen pizzeria gaan beginnen, La mia Donna. Figaro is dolgelukkig maar Susanna weet wel beter. En de vrouw van de baas is ook niet achterlijk…

De regie is in handen van Talitha van der Spek, zangeres en regisseur, en woonachtig in Landsmeer. “Onze opera’s spelen in de huidige tijd en de personages zijn gewone mensen zoals jij en ik. Net zoals in een musical, wisselen we zang af met tekst. Humoristische tekst, gewoon in het Nederlands. Daardoor kan iedereen het verhaal zó volgen, ook al zingen we in een andere taal.”

Het is inmiddels een handelsmerk geworden: Talitha gaat een samenwerking aan met een lokale ondernemer en diens zaak krijgt een hoofdrol in de opera. Talitha: “Ik hou zo van opera, ik wil dat iedereen ervan mee kan genieten. Ik vind het ook elke keer weer verrassend om te merken hoe enthousiast ondernemers reageren als ik, als totale onbekende, hun zaak binnenwandel en vraag of ze samen met mij een opera-productie willen maken. Vorige keren de viswinkel van Willem Molenaar en watersportvereniging De Breek, en nu restaurant De Zuyd en pizzeria La mia Donna. Dit jaar is het wel heel exclusief: we bieden namens de twee zaken ook theatermenu’s aan. Echt een totaalprogramma dus. Ik maak opera graag toegankelijk voor iedereen. Ik heb al vaak na afloop van mijn voorstellingen gehoord: ‘Ik hou eigenlijk niet van opera, maar dit vond ik wél leuk!’ Daar doe ik het voor.”

De opera wordt uitgevoerd door het twaalfkoppige gezelschap Opera Così. De zangers worden begeleid door Mirsa Adami op piano.

Wil je weten hoe de dames van De Zuyd de baas een koekje van eigen deeg geven? Kom dan kijken. Kaarten à 20,00- (inclusief pauzedrankje) en theatermenu’s zijn te bestellen via www.operacosi.nl, via Het Wapen van Landsmeer of aan de zaal. Reserveren is verstandig, want de kaartverkoop gaat hard.