Blik op bodemvondsten

Algemeen
Frans Poulain biedt een nieuwe mini-tentoonstelling.
Frans Poulain biedt een nieuwe mini-tentoonstelling. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – Het zal de vaste bezoekers van de mini-tentoonstellingen van Frans Poulain in het gemeentehuis niet zijn ontgaan: de vitrine in de ontvangsthal is opnieuw ingericht, en zeer smaakvol zoals we dat van de beheerder van Museum Grietje Tump gewend zijn. Als thema heeft hij gekozen voor bodemvondsten, veelal uit de vroegere vuilnisbelt van Landsmeer. 

Door Marcel van Stigt

Aan inspiratie en creativiteit geen gebrek, aan spullen evenmin. Frans Poulain zal de vitrine nog jarenlang moeiteloos kunnen vullen. De glazen kast ziet hij zelfs als uitkomst. “In mijn museum heb ik veel spullen die nooit uit hun doos komen. Het is te klein voor een expositie, maar ideaal voor de vitrine. Nu zijn bodemvondsten van de voormalige belt te zien, ze zijn afkomstig uit de zeventiende tot negentiende eeuw. De ziel van bordjes, tinnen lepels, glaswerk en oude tegels, vaak fragmenten daarvan.” 

De uitgestalde spullen leveren een aantrekkelijk, boeiend plaatje op. En het aardige is: het kan voor Frans Poulain zomaar weer nieuwe aanwinsten opleveren. Niet zelden worden kijkers op het idee gebracht zelf oude spullen van zolder te halen en die aan het museum ter beschikking te stellen. 

Een deel van de gepresenteerde verzameling is bijvoorbeeld afkomstig uit een verzameling bodemvondsten van wijlen Trees Roele. Poulain is erg blij met dergelijke schenkingen. Hij breidt zijn collectie graag uit, maar om nou zelf met een schep of metaaldetector in de weer te gaan, dat gaat hem toch echt een stukje te ver. 

De mini-tentoonstelling in het gemeentehuis loopt tot eind oktober.