Nieuwe wethouder Jacobien van Boeijen: ‘Stappen zetten, dat is mijn drive’

Algemeen
Met de benoeming tot wethouder maakt Jacobien het drieluik compleet.
Met de benoeming tot wethouder maakt Jacobien het drieluik compleet. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – Ambtenaar en raadslid was ze al eerder, en met haar benoeming tot wethouder maakt ze het drieluik compleet. Jacobien van Boeijen (GroenLinks), die ook ervaring meeneemt als communicatieadviseur voor verschillende Noord-Hollandse gemeenten, heeft zin in de komende raadsperiode. 

Door Marcel van Stigt

GroenLinks ging de gemeenteraadsverkiezingen in Landsmeer in met de intentie mee te besturen. Toen de stemmen waren geteld was GroenLinks de vierde partij en was ze nodig om een meerderheid te krijgen. Jacobien: “We hebben tijdens de vorming van een coalitie prettige gesprekken gevoerd en zijn aan de onderhandelingstafel blijven zitten. GroenLinks Landsmeer was alweer vier jaar terug in de politiek en wilde wel bestuursverantwoordelijkheid nemen. En toen begon er bij mij wat te kriebelen, ik wilde een volgende stap zetten. Als wethouder kun je immers in praktisch zin meer doen. Eervol, spannend vind ik het. Een mooi avontuur.”

Als GroenLinks-wethouder laat het zich raden waar Jacobien van Boeijen graag de focus legt: klimaat en verduurzaming. “In Landsmeer hebben we net een nieuw afvalscheidingsbeleid. Maar de inwoners bewust maken waarom we dat doen en vooral wat ze zelf kunnen doen om geld en klimaat te sparen, daar was mijn voorgangster Mandy Elfferich niet meer aan toegekomen. Daar wil ik nu mee verder. Ook wil ik inzetten op het plaatsen van meer zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen en bijvoorbeeld boerenbedrijven.”

Zomaar twee thema’s die naar boven komen. Jacobien wil eerst werken aan een hechte samenwerking met haar twee collega’s. De ene – Erik Heinrich – heeft ze leren kennen als een capabele wethouder, de andere – Marion Breij – als een gedreven raadslid. Geen slechte combinatie. Samen met hen wil ze de diverse problemen en thema’s aanpakken, waarbij de verschillende portefeuilles elkaar best mogen overlappen.

Neem Het Lint. De hoge snelheden en daarmee gepaard gaande gevaren op de doorgaande weg van Purmerland naar Landsmeer, al jaren een doorn in het oog van vele ingezetenen, gaat iedereen aan. “Het Lint wordt vaak als racebaan gebruikt”, erkent Jacobien. “We willen naar een maximum snelheid van dertig kilometer per uur en zullen ook iets moeten met het zware verkeer. Als we dit oplossen raakt dat twee kanten: de verkeersveiligheid neemt toe en het is goed voor het klimaat.”

Vanzelfsprekend heeft Jacobien aandacht voor de woonproblematiek in haar gemeente, die kampt met lange wachtlijsten. “We zijn afhankelijk van de markt en van de provinciale politiek. Hout is bovendien schaars en we zitten met de stikstofproblematiek, dus ik zeg niet dat het makkelijk is. De arbeidsmarkt is krap, we moeten concurreren met grotere steden, die meer kunnen betalen aan hun personeel. Ik zie in Landsmeer kansen voor talentvolle starters en voor ervaren senioren.”

Jacobien van Boeijen werkt al vijfentwintig jaar voor de overheid; als communicatieadviseur heeft ze ervaren dat ambtelijke molens soms langzamer draaien dan je zou willen. Maar ook financiën kunnen de uitvoering vertragen. Je kunt als college nog zoveel willen, zonder geld blijven alle plannen steken in goede bedoelingen. Jacobien is dan ook blij dat de gemeente net in deze periode op extra geld van het Rijk mag rekenen. Dat betekent hopelijk dat diverse ambities kunnen worden waargemaakt. 

Zoals het verduurzamen van woningen voordat het gas eraf gaat. “In het coalitieakkoord hebben we vastgelegd dat er een fonds wordt gecreëerd, waarmee het mogelijk is een subsidie of lening te verstrekken om een huis te isoleren. Dat is bedoeld om de energie-armoede tegen te gaan, en dat is nu nog urgenter door de oorlog in Oekraïne. We volgen hiermee het voorbeeld van de gemeente Waterland.”

Beklonken is ook dat er in het Twiske geen grootschalige festivals op Landsmeers grondgebied meer zullen plaatsvinden. De house- en technoklanken van de laatste Welcome to the Future-editie, afgelopen zaterdag, kunnen worden beschouwd als het slotakkoord. 

Hiermee overlegt het nieuwe college alvast wat wapenfeiten. Jacobien wil wel waken voor te hoge verwachtingen. “We kunnen de wereld niet in vier jaar op zijn kop zetten. Wel kunnen we praktische stappen zetten, en het is belangrijk om die stappen ook echt te gaan zetten. Dat is mijn drive.”

Na het zomerreces pikt Jacobien met haar college de draad weer op. Zelf wil Jacobien als wethouder zichtbaar zijn. Geen loze belofte onder het motto ‘dichter bij de burger staan’, zoals die vaak rond verkiezingen weerklinkt, maar concreet. “Als college gaan we na de zomer met inwoners in gesprek. We gaan ze ons programma voorleggen. We gaan de boer op.”