Nieuwe Ronde van Oostzaan

Algemeen
Peter Visser (rechts) en Hans Dral, een van de trouwe sponsors.
Peter Visser (rechts) en Hans Dral, een van de trouwe sponsors. (Foto: Rodi Media/MvS)

OOSTZAAN – Eindelijk, het mag weer! Op zondag 7 augustus wordt na twee jaar noodgedwongen radiostilte opnieuw de Ronde van Oostzaan verreden. Burgemeester Marvin Polak lost om 12.00 uur het startschot voor de eerste van de drie categorieën, rondemiss Sascha Kooij reikt de prijzen uit. Het wielerevenement valt dit jaar samen met de kermis. Reden genoeg om uit te gaan van een bijzonder gezellige zondagmiddag.

Door Marcel van Stigt

De voorbereidingen zijn in volle gang. Het Komité Wielerronde van Oostzaan (KWO) regelt alle faciliteiten, waarna de Zaanse wielerclub DTS om 12.00 uur de wedstrijdleiding op zich neemt. KWO-voorzitter Peter Visser beperkt zich niet tot het delegeren van taken, maar werkt keihard mee. Hij zou niet anders willen, hij zou niet anders kunnen.

Vier jaar is hij voorzitter, maar hij is al twintig jaar aan het KWO verbonden. Hij is er ingerold, zoals dat heet. “Ik woonde in de doktersbuurt en de gemeente werkte toen nog mee met de faciliteiten, zoals het plaatsen van hekken en strobalen. Een buitendienstmedewerker woonde bij mij in de buurt en ik vroeg of ik een keer mee mocht. Zo is de Ronde van Oostzaan tot mij gekomen. Met mijn ouders ging ik overigens ook al mee naar wielerrondes.”

Peter Visser sloot zich aan bij het KWO en kwam daarmee terecht bij een groep die er elk jaar in slaagde vrijwilligers te motiveren om de wielerdag mogelijk te maken. Vanaf 1971 wordt de Ronde van Oostzaan jaarlijks verreden. Slechts tweemaal zat er een spaak in het wiel: eerste keer vanwege bestratingswerkzaamheden op het parcours, de tweede keer, en dat ligt nog vers in de herinnering, vanwege de coronacrisis. Maar nu mag het weer. Er verschijnen vanaf 12.00 uur drie categorieën aan de start: Mannen Sportklasse; Vrouwen Elite, Belofte en Amateurs; Mannen Elite, Belofte en Amateurs. Uit heel Nederland hebben zich deelnemers aangemeld, niet in de laatste plaats vanwege het aantrekkelijke prijzenpakket. Uit Oostzaan doet Merijn Vermeulen (Mannen Sportklasse) mee.

Het evenement leeft volgens Visser enorm binnen en buiten Oostzaan. Bij wielerliefhebbers natuurlijk, maar ook bij degenen die zin hebben in een gezellige middag. En gezellig gaat het zeker worden. Er wordt een wielerterras ingericht én het evenement valt dit jaar samen met de kermis, die op zondag 7 augustus zijn laatste dag beleeft.

Opvallende verschijning op deze dag is rondemiss Sascha Kooij (24). “Ik ben benaderd door Peter Visser - voor de zoveelste keer - en heb dit keer ja gezegd om dit jaar rondemiss te zijn. Ik ben kapster en werk bij Huid en Haar in Oostzaan. Naast dat ik dit leuk vind ga ik na de zomer beginnen met de studie huidtherapie. Daar kijk ik enorm naar uit. In mijn vrije tijd ben ik graag omringd door mijn vrienden en duik ik graag het terras op. Ook ga ik graag naar festivals, ik hou wel van een feestje. Dus kom maar op met de kermis.”

Rondemiss Sascha Kooij.