Landsmeerse wethouder Erik Heinrich houdt vast aan stringent financieel beleid

Algemeen
Alle reden voor vrolijkheid bij Erik Heinrich.
Alle reden voor vrolijkheid bij Erik Heinrich. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Hij kwam voor twee jaar, maar is na de recente verkiezingen gevraagd om wethouder te blijven. Een eervol verzoek, zoals hij dat ziet, waarop hij met volle overtuiging ‘ja’ heeft gezegd. Ook de komende vier jaar waakt Erik Heinrich over de gemeentelijke portefeuille. Mede door extra financiële steun van het Rijk kan Landsmeer zich meer veroorloven, maar de hand blijft op de knip.

De omstandigheden waren niet bepaald gunstig toen Erik Heinrich twee jaar geleden de opgestapte Richard Quakernaat als wethouder verving. Hij had nog maar net de eerste handen geschud toen de coronacrisis uitbrak. Deuren gingen op slot en de anderhalvemeterregel werd ingevoerd. Het kennismakingsrondje dat Henrich in zijn hoofd had, hier en daar aanschuiven en een praatje maken met een kopje koffie erbij, kon niet doorgaan. 

Dat was niet het enige probleem. Financieel zat de gemeente Landsmeer in zwaar weer. Aan Heinrich de schone taak om hier iets op te verzinnen. Op dat punt wist hij waar hij aan begon, en hij zette zijn ruime kennis en ervaring in om in te grijpen. “Als wethouder Financiën in Renkum had ik al bezuinigingsronden meegemaakt”, blikt hij terug. “Ik wist waarop ik moest letten. Eerst ruimte in de begroting vinden, dan pas nieuw beleid maken. Ik heb een buffer gecreëerd en bezuinigingen voorgesteld. En ja, ik heb dingen ingevoerd die men hier niet gewend was. Ik heb stevige gesprekken met ambtenaren moeten voeren, want er moest een denkomslag plaatsvinden. We moesten wel aan elkaar wennen. Maar het was een voordeel dat ik van buiten kwam. Ik had een frisse blik en wellicht neem je eerder iets van een buitenstaander aan. En het is gelukt. Daar had ik vertrouwen in, maar af en toe dacht ik wel: poe poe. Het was een hele klus.”

De immer goedgemutste Heinrich plakt nu een nieuwe periode aan zijn rol in het college vast en heeft nu extra reden om te lachen. Niet alleen heeft hij zijn niet geringe opdracht tot een goed einde gebracht, zijn inspanningen lijken te worden beloond met extra steun van het Rijk. De meest recente algemene uitkering is verhoogd en dat betekent dat de gemeente Landsmeer meer geld tegemoet kan zien. 

Hoe zit dat precies? Het Rijk hanteert volgens Heinrich een ‘trap-op-trap-af’-principe en hij legt graag even uit wat dat behelst. “Als het Rijk meer geld uitgeeft, krijgen de gemeenten ook meer geld, en bij bezuinigingen wordt dat minder. Het is dus afhankelijk van hoe de pet van de overheid staat. Verder is Landsmeer deze keer als zogenaamde voordeelgemeente aangemerkt. Bij de berekening van de verdeling kijkt het Rijk naar diverse factoren: hoe groot is de gemeente? Wat is het aantal inwoners? Is er veel water? Zijn er achterstandswijken? Is er veel jeugd? Zijn er veel verenigingen? Dat telt allemaal mee en het kan goed of slecht uitpakken. Voor ons pakt het nu dus goed uit.”

Het gevolg is dat de gemeente Landsmeer nu zowaar geld overhoudt. Alles weer terug naar het oude dan maar? Nee, zo is het niet. Daartoe laat Heinrich zich niet verleiden. Het zou wel kunnen dat bepaalde bezuinigingen die noodgedwongen waren ingesteld worden teruggedraaid en dat eerder investeringen die even waren geparkeerd nu toch kunnen worden gedaan. Heinrich gaat voorstellen aan de raad voorleggen en die gaat daar na de zomer over beslissen.

Maar nu al steekt hij een waarschuwende vinger in de lucht. “We moeten reëel blijven. Het Rijk beslist twee keer per jaar of het meer of minder geld geeft en de volgende keer kan het voor ons zomaar weer een nadeel zijn. Ik vind het belangrijk om aan het stringente beleid vast te houden. We moeten ons gezonde verstand blijven gebruiken, verstandig blijven; we hebben onze les geleerd.”

Een reden te meer voor Erik Heinrich om blij te zijn met zijn herbenoeming. Hij kan nu afmaken waaraan hij is begonnen. En daarnaast mag hij zich verheugen in een geheel nieuw thema; ook cultuur zit in zijn portefeuille. “Mooi om ook daar invulling aan te geven.”