De dupe van tekort aan dierenartsen

Algemeen
Yvonne en haar man zijn dolgelukkig met hun honden,
Yvonne en haar man zijn dolgelukkig met hun honden, (Foto: Barbara van Wijk)

REGIO - Wat het grote tekort aan dierenartsen doet met mens en dier in nood, ondervonden Yvonne Van der Heijden en haar man in Oostzaan aan den lijve. Yvonne en haar man zijn dolgelukkig met hun vijf honden, vier Mastiffs en een Franse bulldog. Ze zijn hun kinderen, ze zijn dol op hun dieren. “Ze zijn mijn allesie! Het zijn grote stevige honden, die til je niet eventjes op, maar ze zijn vooral lief. Het zijn voor ons volwaardige gezinsleden, onze lievelingen.” 

Door Barbara van Wijk

Zo af en toe fokt Yvonne met haar honden. Ze is geen broodfokker, maar af en toe een nestje vindt zij zo schattig. Zo verheugde zij zich een maand geleden ongeveer op de komst van een nieuw nestje van hond Tinkelbell, maar toen dreigde het fout te gaan. Het was op de dag van bevallen loeiheet. De bevalling had moeten beginnen met weeën, maar die kwamen niet. Wel lag er opeens een dood pupje op de grond en even later nog één. “Dat is voor de moederhond een levensbedreigende situatie.” Yvonne voelt weer de stress in haar lijf opkomen. 

“Ik pakte onmiddellijk de telefoon en belde onze dierenarts. Er moest een keizersnee worden gedaan. Maar mijn dierenarts had geen tijd. Gauw een tweede nummer gezocht, maar nee, ook die had geen tijd. Met geen mogelijkheid! Er was haast geboden, mijn hond was in levensgevaar! Snel nummer drie gezocht… maar ook nul op het rekest. Doorgaan… nou ja… natuurlijk ga je door, ik heb vijf dierenartsen gebeld, geen van allen had tijd. Het was gewoon overdag, het huilen stond me nader dan het lachen. Wat nu?” De vijfde dierenarts begreep de angst van Yvonne en maakte een plekje vrij. 

Met de grote Sint Bernhardhond van de buurvrouw van Yvonne liep het minder goed af. Het arme dier viel tijdens een vreselijk hete dag om, lag te stuiptrekken en was er bar slecht aan toe. Wat een paniek. Maar ook toen weer dezelfde ervaring met dierenartsen die geen tijd hadden. “Ik heb over twee dagen wel een gaatje…”, zei één van de telefonisch geraadpleegde artsen. “Wat doe ik in de twee tussenliggende dagen?“, vroeg Yvonne. “Laat ik die lieverd dan maar dood gaan?” Daar kwam het wel op neer en zo geschiedde. 

Er is er alom een groot tekort aan personeel. Dat is geen nieuws. De ene vacature volgt op de andere. Ongeveer alle branches krijgen er min of meer mee te maken. Het is geen geheim dat in de zorg het tekort aan personeel schrijnend te noemen is, en dus ook in de diergeneeskundige sector. Daar dreigt dit probleem zelfs uit de hand te lopen. 

Een dierenkliniek in Delft doet zelfs op Facebook een dramatisch indringende oproep aan alle patiëntjes en hun baasjes om alleen in geval van ernstige nood een beroep te doen op hulp van een dierenarts. “Het is ons gebleken dat je ook té hard kunt werken.” Ze doen hun stinkende best om alle dieren zo goed mogelijk te helpen, maar door de grote toename van zieke dieren én het nijpende tekort aan dierenartsen, loopt iedereen zo langzamerhand op zijn tandvlees. “We moeten nu echt pas op de plaats gaan maken, anders zullen we moeten sluiten! Heb aub begrip voor onze situatie.” Het is bijna een smeekbede van de dierenartsen. 

Waar komt dit schreeuwende tekort aan dierenartsen vandaan? Volgens Hendrik-Jan Kranenburg, directeur van een dierziekenhuis in Nieuwegein, komt dat onder andere doordat veel diergeneeskundestudenten studievertraging hebben opgelopen door corona. “Daardoor heb je twee jaar gehad waarin er minder mensen zijn afgestudeerd, en daardoor zijn er dus ook minder dierenartsen.” 

Een ander oorzaak van de drukte is het gegroeide aantal gezelschapsdieren. Veel mensen hebben in de coronatijd een hond of kat in huis gehaald. Dat betekent meer routinebezoeken voor vaccinatie, maar ook meer bezoeken voor andere klachten. 

Wat te doen bij een noodgeval met een dier? Bel de dierenambulance Zaanstreek (075-6156666, optie 1), waar je ook advies kunt krijgen hoe te handelen in een specifiek noodgeval. Zij hebben contacten met dienstdoende dierenartsen. Bel bij de constatering van een mishandeld of verwaarloosd het landelijk politienummer 144 voor dieren, waarna een doorverwijzing volgt naar het juiste nummer voor dit noodgeval.