HelemaalGroen tikt de tienduizend aan

Algemeen
Geeke geeft zelf het goede voorbeeld en haar kinderen doen mee.
Geeke geeft zelf het goede voorbeeld en haar kinderen doen mee. (Foto: Archieffoto Rodi Media/MvS)

Dat doet ook zijn eigen dochter, Geeke de Boer. Zij woont in Landsmeer en gaat bijna standaard met grijpers en vuilniszak de straat op. Bas en de kinderen doen mee. En het voorbeeld wordt in Landsmeer steeds meer gevolgd. Geeke: “We begonnen hier met vijftien deelnemers, en dat zijn er nu eenenzestig. Buurtkinderen zijn enthousiast en willen ook mee. We hebben ons bovendien aangesloten bij Landsmeer Schoon. We trekken samen op om zwerfvuil op te ruimen. We wonen hier in een mooie, groene omgeving en veel inwoners willen het hier mooi en schoon houden.”

REGIO/LANDSMEER - Op 29 augustus heeft de tienduizendste deelnemer zich aangemeld bij HelemaalGroen. Dit landelijke burgerinitiatief is ruim drie jaar geleden met zeven deelnemers gestart door Jaap de Boer uit de Achterhoek. Gewoon omdat hij een énorme hekel heeft aan zwerfvuil en zijn ergernis daarover graag omzet in actie. Vorig jaar is in ons land tweehonderdtwintigduizend kilometer geregistreerd opgeschoond, nu staat de teller alweer op ruim honderdvijftigduizend. Duizenden vrijwilligers delen de insteek van Jaap en nemen grijper en vuilniszak ter hand om hun leefomgeving schoon te maken.

De groei van het aantal deelnemers is volgens Geeke gestimuleerd tijdens de coronapandemie. Mensen gingen meer naar buiten, maar ook is de bewustwording toegenomen. “Inwoners pakken dit steeds meer op en sluiten zich aan. En ook scholen nemen dit mee in duurzaamheidsprojecten.”

Intussen zijn acht gemeenten Partner geworden van HelemaalGroen; zij pakken het zwerfvuilprobleem voortvarend aan: Berkelland, Gemert-Bakel, Goeree-Overflakkee, Haaksbergen Leiden, Meierijstad, Pijnacker-Nootdorp en Uden. Landsmeer is nog geen officiële partner, maar Geeke gaat haar best doen om ook haar eigen gemeente te interesseren.

ANBI Stichting HelemaalGroen stimuleert individuele burgers om zwerfafval op te ruimen en hun inzet zichtbaar te maken (app.helemaalgroen.nl). Activeer de app wanneer je begint met een zwerfvuilactie. De afgelegde route wordt als een groen lijntje zichtbaar op de kaart. Na een maand verkleurt het lijntje naar oranje en twee maanden later is het bruin. Na opnieuw lopen van dezelfde route kleurt die weer groen. Zo maken alle deelnemers samen Nederland steeds groener. Zijzelf én hun omgeving worden hier vrolijk van.

Meer weten? Aansluiten bij de afdeling Landsmeer? Sponsor worden? Kijk op website https://www.helemaalgroen.nl/. Of stuur Geeke een mail: geeke@helemaalgroen.nl.