Jan van der Wiele is voorzitter van de Sportadviesraad.
Jan van der Wiele is voorzitter van de Sportadviesraad. (Foto: Rodi Media/MvS)

Sportpark Landsmeer krijgt meer dynamiek

Algemeen

LANDSMEER – De Sportadviesraad van de gemeente Landsmeer wil het Sportpark Landsmeer toegankelijker, meer toekomstbestendig en aantrekkelijker maken. Dit in samenwerking met de verenigingen die daar zijn gevestigd en met fysiotherapeut René Wormhoudt. Als eerste aanzet wordt nabij de ingang op een grasveld een sporthub - oftewel beweegveldje - gerealiseerd. Meer moeten er volgen. De adviesraad presenteert zijn plannen in een Sportcafé, op donderdag 29 september van 20.00 tot 21.00 uur in de kantine van IVV. Iedereen die belangstelling heeft is welkom. 

Door Marcel van Stigt

De in 2015 geformeerde adviesraad vormt de schakel tussen de Landsmeerse sportverenigingen en de gemeente. “Maar we zijn nog niet de schakel die we moeten zijn”, zegt voorzitter Jan van der Wiele behoudend. “Toch hebben we al wat zaken geregeld. Als eerste wapenfeit hebben we de Jeugdsportpas ingevoerd. Daarna hebben we op het kortbalterrein een pumptrack en twee beachvolleybalvelden aangelegd. Los daarvan komen er al meer samenwerkingsverbanden tot stand. Atletiek Club Waterland en het zwembad willen een verbinding maken tussen beide terreinen en de tennisvereniging is bezig met drie padelbanen. Nu is er een Sportakkoord gerealiseerd en kunnen we met een budget dat is toegekend meer doen.” 

Sporthubs

De raad richt zijn pijlen op het meer toekomstbestendig maken van het sportpark. Sleutelwoorden daarin zijn samenwerken, meer toegankelijk worden en de aantrekkingskracht vergroten. Van der Wiele: “Elke club zit nu in zijn eigen hutje, alles is afgesloten. Eigenlijk is dat raar. Het park zou meer openbaar moeten worden. Daarom willen we tot 2030 op tussengelegen velden zogenaamde sporthubs creëren.” 

De hubs zijn ontworpen door fysiotherapeut René Wormhoudt, betrokken en enthousiaste fysiotherapeut in Landsmeer en als conditie- en hersteltrainer verbonden aan het Nederlands Elftal. Het zijn gevarieerde beweegplekken, met faciliteiten voor bijvoorbeeld crossfit, dance en basketbal. 

Sociale aspect

Iedereen kan daar terecht. Zo kunnen de trainingen die nu regelmatig op de parkeerplaats bij De Breek worden gehouden op zo’n veldje plaatsvinden. Leden van de op het sportpark gehuisveste verenigingen zijn welkom, maar ook niet-leden, scholieren en senioren. De adviesraad onderkent immers het belang van bewegen en heeft oog voor het sociale aspect; samen sporten is een laagdrempelig en effectief middel om mensen uit een isolement te halen. 

De eerste hub wordt binnenkort, met gebruik van het budget, alvast aangelegd. Daarvoor is een grasveld nabij de ingang aangewezen. Zo krijgt het project alvast vorm. Van de verenigingen wordt verwacht dat ze niet aan de zijlijn blijven staan, maar dat ze zich aan de plannen conformeren en aan de ontwikkeling van de hubs bijdragen. Daartoe tekenen ze een intentieverklaring. Van der Wiele: “Het moeten geen plekjes worden waar je wat kunt huppelen, de verenigingen moeten ze echt voor trainingen gaan gebruiken. En we doen een beroep op de gemeente Landsmeer om mee te werken. Ook zij heeft er belang bij dat mensen meer gaan bewegen.”  

Hier komt het eerste beweegveldje.
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Een ruime boog Column 28 nov, 15:12
Afbeelding
Oranje in Qatar: matige start kan leiden tot groot succes Oranje 28 nov, 15:00
Afbeelding
Intiem concert in Ilper Vermaning Cultuur 28 nov, 14:45
Afbeelding
Slopers Algemeen 28 nov, 13:46
Afbeelding
Green Soap Company: ‘Doe mee aan de OVNH, alleen al voor publiciteit en een groter netwerk’ Algemeen 28 nov, 10:59
Afbeelding
Harry Slinger, Marjolijn Touw en Rob van de Meeberg in kerstmusical in Het Zonnehuis Cultuur 25 nov, 14:23
Afbeelding
WK: zó stimuleerde Qatar de nationale voetbalgekte Oranje 24 nov, 15:00
Afbeelding
WK 2022: de best betaalde voetballers Oranje 24 nov, 13:30
Afbeelding
Ondernemersleed Algemeen 23 nov, 08:38
Afbeelding
WK-shirt Rode Duivels te controversieel voor Qatar Oranje 23 nov, 08:00
Afbeelding
Alle ogen gericht op de goudhaantjes tijdens WK Qatar Oranje 22 nov, 16:42
Afbeelding
Onder het tapijt Algemeen 22 nov, 16:22
Afbeelding
Vijftien jaar WelzijnWonenPlus Nieuws 22 nov, 11:34
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Landsmeer

Op Rodi Landsmeer volg je het laatste nieuws uit Landsmeer. Rodi Landsmeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Landsmeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Landsmeer in je mailbox.