Nieuwe serie zondagmiddagconcerten in Landsmeer

Algemeen
Het KCO-kwartet.
Het KCO-kwartet. (Foto: Ria de Boer)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Voor de liefhebbers van klassieke muziek biedt de Stichting Zondagconcerten weer vier concerten in Het Dorpshuis. De serie wordt op zondag 9 oktober volgens goede gewoonte geopend door een bevriend kwartet van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, deze keer aangevuld met klarinettist Adrian Krämer. Daarna volgen het Noord-Nederlands Cellokwartet (11 december), Club Classique, met ex-Landsmeerder Leonard Besseling op cello (5 februari) en pianist Willem Brons (2 april). 

Het programma is weer samengesteld door Theo Berkhout. Hij was orkestmanager van het Concertgebouw en put nog altijd uit zijn omvangrijke netwerk. Maar hij hoeft niet altijd op zoek naar geïnteresseerde muzikanten en ensembles; ze benaderen hem ook wel eens zelf, meestal via hun impresariaat. “Musici vinden het leuk om hier te spelen en komen graag terug”, stelt Berkhout. “Vanwege de stilte, de geconcentreerdheid en de interactie in de zaal. Er wordt bij ons echt geluisterd. Geen kuchje, geen dames die in hun tasje naar een dropje zoeken.” 

De bezoekers van de concerten – een trouw, vast gezelschap – zullen het onderschrijven. Ze komen puur voor de muziek, in de wetenschap dat er kwaliteit wordt geboden, dat de akoestiek uitstekend is en dat er interactie in de hand wordt gewerkt doordat de gasten niet óp, maar vóór het podium staan. Een bewuste keuze. Vanwege het contact, maar ook, zoals Berkhout het omschrijft, om te voorkomen dat ‘de klanken in de gordijnen verdwijnen’. 

KCO-orkest

Het vertrouwde kwartet van het Koninklijk Concertgebouw Orkest, bestaande uit Marleen Asberg, Anna de Vey Mestdagh, Ronald  Krämer en Daniel Esser, opent de serie op 9 oktober. Voor deze gelegenheid voegt klarinettist Adrian Krämer zich bij hen. Gespeeld worden ‘Die Sieben Letzen Worte’ van Haydn en het klarinetkwintet van Brahms.  

Op 11 december brengt het Noord-Nederlands Cellokwartet een gevarieerd en volgens Berkhout vrolijk stemmend repertoire, met werk van Bach en Gershwin en opera-arrangementen.  

Club Classique volgt op 5 februari met ex-Landsmeerder Leonard Besseling (cello), Lestari Scholtes (piano) en Eduard Paredes Crespo viool). Zij spelen pianotrio’s van Beethoven, Sjostakovitsj en Rachmanikov.  

De tachtigjarige Willem Brons sluit de rij op 2 april met een pianorecital. De nestor van de Nederlandse pianomuziek speelt, net als het KCO-kwartet, een eigen versie van ‘Die Sieben Letzten Worte’ en daarmee maakt hij de cirkel rond.  

Publiekstrekkers

De organiserende stichting mag er weer van uitgaan dat de kaarten snel worden verkocht. De concerten zijn publiekstrekkers. De luisteraars komen uit Landsmeer, maar ook uit Oostzaan; de bezoekers van de vroegere concerten bij kaarslicht in de Oostzaanse Grote Kerk schuiven graag in het Dorpshuis aan sinds de kaarsjes aldaar voorgoed zijn gedoofd.   

Achterover leunen omdat ‘de mensen toch wel komen’ is er echter niet bij. Het bestuur, aangevoerd door voorzitter Pieter van den Eeden, blijft zich inspannen om de concerten voor het publiek zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Naast het uitnodigen van hoogwaardige muzikanten vindt er na elk optreden een intieme ‘meet & greet’ plaats. Ook worden de concerten voorafgegaan door een inleiding van Kees Arntzen op de te spelen werken. Deze inleiding vindt plaats in de bibliotheek. 

Jonger publiek

Dit seizoen mikt het bestuur ook op een wat jonger publiek. Als eerste aanzet kunnen leden van het jeugdorkest van Amicitia tegen een gereduceerde prijs het concert van het KCO-kwartet bijwonen, waarbij ze zich vooral kunnen laten inspireren door Adrian Krämer. 

De concerten beginnen om 14.00 uur (zaal open vanaf 13.30 uur), de inleiding van kees Arntzen duurt van 12.30 tot 13.30 uur.  

Reserveren

Kaarten kosten € 15,00 (kinderen tot 12 jaar € 5,00). Ze zijn verkrijgbaar via zondagconcerten.landsmeer@gmail.com, bij Bruna Landsmeer (graag contant betalen), bij Pieter van den Eeden (020-482 18 76) óf vanaf een half uur vóór aanvang van het concert aan de zaal.  

De organisatie steunen? Maak dan eenmalig € 100,00 over op rekening NL59 RABO 0323 1825 26 t.n.v. ‘Stichting Zondagconcerten Landsmeer’. In dit abonnement worden een donatie en een plek tijdens de vier concerten gecombineerd.

Afbeelding