Bespaartips van de energiecoach

Nieuws
Douwe Bakker (links) praat Peter Verkerk bij over aluminiumfolie voor de cv.
Douwe Bakker (links) praat Peter Verkerk bij over aluminiumfolie voor de cv. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – Besparen op energie en daarmee de kosten drukken én bijdragen aan minder CO2-uitstoot? Dat is voor alle huishoudens in Landsmeer mogelijk. Maar hoe? WelzijnWonenPlus zet energiecoaches in om inwoners van tips te voorzien. Elf getrainde vrijwilligers staan klaar. Nu alleen nog meer bekendheid genereren. 

Door Marcel van Stigt

Het is fris in huize Verkerk en de hoofdbewoner, Peter, draagt een redelijk dikke trui. Verwarming uitgevallen? Nee. De thermostaat is bewust lager gezet. Peter Verkerk heeft zich immers niet alleen als energiecoach aangemeld om andere mensen met adviezen van dienst te zijn, zelf doet hij er ook alles aan om energie te besparen. Hij gaat de verplichte training nog volgen, en straks komen energiecoach Douwe Bakker en wethouder duurzaamheid Jacobien van Boeijen langs om hem bij te praten, zodat hij alvast kan meelopen. 

Aan enthousiasme en motivatie geen gebrek bij Peter Vekerk. Duurzaamheid was voor hem al een thema, hij springt uit eigen beweging al zuinig om met energie en sinds de Russische inval in Oekraïne beseft ook hij dat we voor onze energievoorziening maar beter niet afhankelijk kunnen zijn van Poetin. “De verwarming zet ik nu anderhalve graad lager en ik draag een extra trui. Er zijn meer mensen in Landsmeer die bezig zijn om thuis energie te besparen. Daar worden tot dusver energiecoaches uitgenodigd. Maar liever kom ik bij mensen thuis die hier nog helemaal niet mee bezig zijn. Dan kom je pas echt tot een besparing. Maar gezien de stijgende kosten kan dit project alleen maar goed lopen.” 

Een van de Landsmeerders die de tweedaagse training al hebben afgerond is Douwe Bakker. Ook hij trof thuis al energiebesparende maatregelen. Geen overdaad. Zeker nadat de nieuwe energiepremie bekend werd: van € 98,00 naar € 595,00 per maand. Douwe Bakker: “De verwarming zet ik ‘s nachts standaard op vijftien graden, ‘s ochtends op zeventien graden en ik zet hem op tijd weer lager. Ik kleed me warm aan. En daar ga je aan wennen. Ook douch ik om de dag, en heel kort. Vijf minuten vind ik al lang.” 

Douwe Bakker is zich in energiebesparing gaan verdiepen en wat hi heeft opgestoken kwam allemaal terug in de training. Hij heeft inmiddels drie klanten op weg geholpen. 

Wethouder Jacobien van Boeijen is zeer blij met de inzet van energiecoaches. “Het idee is afkomstig van Pam Kaaij, consulente van WelzijnWonenPlus”, vertelt ze. “Het project liep al in Purmerend en zij heeft het naar Landsmeer gehaald. Ook in onze gemeente hebben mensen last van een hogere energierekening. Voor hen is het aanleiding om een energiecoach uit te nodigen. Maar ik hoop dat mensen verder kijken en ook de CO2-uitstoot omlaag willen brengen. Daar moeten we stap voor stap aan werken.” 

De energiecoach staat klaar voor alle huishoudens – zowel koop- als huurwoningen - in Landsmeer. Afspraak maken? Mail naar energiecoachlandsmeer@welzijnwonenplus.nl of bel naar het servicepunt van WelzijnWonenPlus Landsmeer 020 482 26 05. Mensen met een smalle beurs komen in aanmerking voor een bon van € 40,00, die ze bij doe-het-zelfzaak Van Dijk kunnen omzetten in isolatiemateriaal.