Wanneer mag je een deurwaarder inschakelen?

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Aangeleverd)

Als ondernemer schakel je liever niet een incassobureau of deurwaarder in. Toch ontkom je hier soms niet aan. Als ondernemer kun je namelijk vaak te maken krijgen met openstaande facturen. Hoe ga je daar als ondernemer mee om? En wanneer mag je eigenlijk een deurwaarder inschakelen?

Wat is een deurwaarder?

Een deurwaarder is de enige partij in Nederland die daadwerkelijk schulden door middel van beslaglegging mag en kan incasseren. In tegenstelling tot incassobureaus die alleen mogen verzoeken/sommeren om te betalen, verder kunnen ze zonder een deurwaarder niets uitrichten. De deurwaarder mag ‘bevel’ doen tot betaling. Bij wet heeft hij/zij daartoe zeer verregaande bevoegdheden gekregen, waarmee hij/zij betaling kan afdwingen door middel van beslaglegging. Heb je als ondernemer hier hulp bij nodig? Je kan dan altijd om juridisch advies vragen. 

Wanneer mag je een deurwaarder inschakelen?

In principe mag je op elk gewenst moment een incassobureau of deurwaarder inschakelen. Hiervoor gelden geen wettelijke termijnen of voorschriften. Zo kun je een incassobureau of gerechtsdeurwaarder inschakelen op het moment dat de betalingstermijn is verstreken, en de factuur nog niet is betaald. Een incassobureau of gerechtsdeurwaarder gaan vanaf dat moment werkzaamheden uitvoeren om jouw factuur alsnog betaald te krijgen. 

In de praktijk zie je niet vaak gebeuren dat een bedrijf direct een deurwaarder inschakelt wanneer de betalingstermijn verstreken is. Vaak zie je gebeuren dat ondernemers een aantal herinneren versturen voordat ze overgaan tot een incassobureau of deurwaarder. Dit gebeurt vaak via de mail of een belletje. Per bedrijf is dit verschillend en afhankelijk van hoe een bedrijf met zijn klanten omgaat. 

Wie kan een deurwaarder inschakelen?

Iedereen kan een deurwaarder inschakelen; de overheid, ondernemers en particulieren. Van een minimumbedrag is geen sprake. Stel dat een debiteur voor de zoveelste keer zijn rekening van enkele tientjes niet heeft betaald en hij reageert evenmin op de aanmaningen, dan kun je hem voor de rechter dagen. Het is hierbij alleen de vraag of de vorderingen het waard zijn om een procedure te starten. De kosten kunnen namelijk hoog oplopen bij het inschakelen van een deurwaarder. Zodra je naar de rechter stapt, beginnen de kosten namelijk op te lopen. Het is in ieder geval altijd belangrijk om de tarieven en voorwaarden van zowel deurwaarders als incassobureaus goed te bekijken en te vergelijken. Het inschakelen van een deurwaarder is namelijk een stuk makkelijker, maar ook gelijk een stuk duurder. Wellicht is het in jouw situatie effectiever om een incassobureau in te schakelen.

Deze publicatie valt buiten de verantwoordelijkheid van de redactie