Gevarieerde tentoonstelling Schilderclub Landsmeer

Algemeen
Geconcentreerd aan het werk.
Geconcentreerd aan het werk. (Foto: Marcel Molle)

LANDSMEER – De Kantoorboerderij aan het Zuideinde 17 staat in het weekend van 11 en 12 februari in het teken van de jaarlijkse tentoonstelling van Schilderclub Landsmeer. Tussen 12.00 en 17.00 uur is op beide dagen werk van de leden te zien. 

door Marcel van Stigt

Dertig jaar geleden begonnen met schilderlessen in een schuur aan het Noordeinde is Schilderclub Landsmeer uitgegroeid tot een club waar liefhebbers van het schilderen en tekenen elkaar elke donderdagavond treffen in het Geertruida Huis. Daar zetten ze met potlood, houtskool of kwast (naakt)modellen of stillevens op het witte doek. In de zomer verplaatst de groep zich naar buiten, om bijvoorbeeld in Het Twiske te schilderen. 

Na afloop worden de werken bij elkaar gezet en beoordeeld. Het blijft altijd bij positieve feedback, bedoeld om er je voordeel mee te doen. ‘Mooi portret heb je gemaakt, maar...’ Zo gaat dat ongeveer. 

Het zijn serieuze aangelegenheden en er wordt gewerkt in volledige stilte. Het afgelopen of komende weekend doornemen of het nieuws van de dag bespreken bewaren de leden voor in de pauze. De focus ligt op het schilderen of tekenen, maar wel in een ongedwongen sfeer. Tweemaal drie kwartier en dan nog een halfuur om de laatste details af of bij te werken. 

Een van de leden is Herman Deen. Hij heeft zich vijfentwintig jaar geleden aangemeld en is er nog steeds bij. “Van kindsaf schilder ik al. Ik heb een opleiding gevolgd bij de Wackers Academie in Amsterdam en heb me bij de schilderclub aangesloten omdat ik met andere mensen wilde schilderen en me zo verder wilde ontwikkelen.” 

Samen creatief bezig zijn. Daar draait het om bij de Schilderclub Landsmeer. Het resultaat van de meest recente inspanningen is op de komende tentoonstelling te zien. De meeste schilderijen en tekeningen zijn te koop.