SamenMeer start duofietsproject

Nieuws
Klaar voor de start.
Klaar voor de start. (Foto: Katinka Waaijer)

LANDSMEER –  Voor mensen die nog wel willen fietsen, maar dit niet meer zelfstandig kunnen, biedt SamenMeer een mooie oplossing: het duofietsproject. Dit maakt het mogelijk om samen met een vrijwilliger te fietsen. In dit project bundelen SamenMeer, WelzijnWonenPlus en Cool Biking Company hun krachten. Deze maand worden de vrijwilligers geïnstrueerd en deelnemers geworven, waarna het project in maart van start gaat.  

Door Marcel van Stigt

Het was Annemarie Auwerda die met het idee kwam. Ze raakte anderhalf jaar geleden in gesprek met SamenMeer-coördinator Aletta Kets, die op de vrijdagmarkt achter een kraam stond in de Week tegen Eenzaamheid. “Ik stopte met werken en wilde vrijwilliger bij SamenMeer worden. Ik kom uit de zorg en wil iets betekenen voor mensen. Iets met fietsen wilde ik doen. Van fietsen word ik blij en ik had ook al een idee: duofietsen.” 

Aletta Kets raakte direct enthousiast. Niet in de laatste plaats omdat ze weet hoe belangrijk en prettig buitenlucht en bewegen zijn. En los van De Keern, waar duofietsen al bestaat, wordt dit in de gemeente Landsmeer nergens geboden. De dames hebben er meteen werk van gemaakt. Op het internet bekeken ze voorbeelden, maar ze wilden het vooral op hun eigen manier doen. 

Een aanvraag voor financiële ondersteuning bij zowel het Univé Buurtfonds als het Oranje Fonds werd gehonoreerd en er is een duofiets aangeschaft. Er is ook al een proefrit gemaakt. 

Aletta: “We hebben al negen vrijwilligers die zich hiervoor willen inzetten en we willen er nog meer werven. Zij moeten eerst met deze fiets leren omgaan. Hij is elektrisch, maar wel breed. Als vrijwilliger heb je natuurlijk wel de verantwoordelijkheid voor veilig rijgedrag.  Er zijn ook al zes gastfietsers, maar er kunnen zich meer aanmelden. We gaan flyeren, onder meer bij fysiotherapeuten en WonenPlus; het duofietsen past namelijk goed bij het Maatjesproject en de vrijwilligers kunnen worden geïnstrueerd. The Cool Biking Company doet het onderhoud.” 

SamenMeer wil deze maand benutten om het aantal vrijwilligers en het aantal gastfietsers in kaart te brengen. Vanaf maart gaat de duofiets de straat op. De eerste drie maanden als proef, om uit te proberen en om eventuele drempels te slechten, en daarna tegen een geringe vergoeding. Ouderen, maar ook mensen met een verstandelijke of visuele handicap, kunnen hier gebruik van maken. 

Aanmelden: Stichting SamenMeer, Dr. M.L. Kingstraat 2B, 020-4824190, info@samenmeerlandsmeer.nl