Nieuwe vitrine-expo: glas en kristal

Cultuur
Frans Poulain toont een van de objecten.
Frans Poulain toont een van de objecten. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – Frans Poulain van het Museum Grietje Tump heeft de vitrine in de hal van het gemeentehuis ingericht met een nieuwe expositie. Tot en met het komende voorjaar staan daar vazen en andere objecten van glas en kristal te blinken. 

Wie het gemeentehuis van Landsmeer met enige regelmaat bezoekt, weet dat er in de vitrine een wisselende expositie te bewonderen is. Verantwoordelijk daarvoor is Frans Poulain. Hij put zo’n vier keer per jaar uit de immense collectie van zijn museum en stalt dan een aantal objecten uit. Niet lukraak, maar uitgaande van een thema. En daarbij verstaat hij de kunst om de geselecteerde objecten smaakvol te presenteren. 

Glas en kristal is het thema van de huidige expositie. Het zijn hoofdzakelijk vazen van Franse en Nederlandse makelij, maar ook andere objecten. Ze staan op kleur gegroepeerd.  

Te zien zijn onder andere grote vazen die vroeger centraal op een tafel kwamen te staan en als versiering fungeerden. Ze werden gevuld met fruit, noten en fresia’s. Poulain: “Alleen de rijkere families konden zich deze vazen veroorloven. Ze werden elke week uitbundig opgemaakt. Ook staat er een oranje vaasje bij, uitgegeven ter ere van de kroning van koningin Wilhelmina, vazen met een sneeuweffect en bolle glazen voor hyacinten. Diverse stijlen, zoals Biedermeier en art deco, zijn vertegenwoordigd. En vanwege de kerst heb ik de expositie extra mooi aangekleed.”