Kerstmusical in Het Zonnehuis met een prominente rol voor de accordeon

Cultuur
René Trok en Bert Stoots voor de deur van Het Zonnehuis.
René Trok en Bert Stoots voor de deur van Het Zonnehuis. (Foto: Rodi Media/MvS)

TUINDORP OOSTZAAN – Jazz en saxofoon gaan moeiteloos samen, klassieke muziek en cello ook en hetzelfde geldt voor rock en gitaar. En het Amsterdamse levenslied? Daar hoort toch echt de accordeon bij. En dus bespeelt René Trok dit instrument vaak in de voorstellingen van de Stichting Nederlied. Van 21 tot en met 26 december is hij er weer bij als haar nieuwste productie, de kerstmusical ‘Als de Kerstman komt in de Jordaan’, in het Zonnehuis wordt gebracht. Met Harry Slinger als Willy Alberti, Marjolijn Touw als Tante Leen en Rob van de Meeberg als Johnny Jordaan en verwarde (Kerst)man.  

Door Marcel van Stigt

Wie in Nederland een professionele accordeonist zoekt, komt al snel uit bij René Trok. Niet alleen omdat ons land steeds minder mensen telt die dit instrument beheersen, daarmee zouden we hem ernstig te kort doen, maar vooral omdat hij zo’n vakkundige begeleider is. Zes jaar was hij nog maar toen hij in 1958 voor het eerst een accordeon in handen kreeg. “In die tijd had nog niet iedereen een televisie”, aldus de Amsterdammer. “Daar waren geen centen voor. Na school ging je voetballen of accordeon spelen. Het was een populair instrument. Dat deed ik ook en het ging me goed af. En dan wordt zoiets leuk.” 

Trok hield het spelen niet voor zichzelf. Hij trad op verjaardagen op en en werd uitgenodigd om huwelijksfeesten op te luisteren. Later kwamen daar optredens in cafés bij, met name in De Twee Zwaantjes in de Amsterdamse Jordaan. En daar speelt hij nog steeds, al vijfentwintig jaar. 

Het laat zich raden wat voor liedjes daar worden ingezet: het onvervalste Amsterdamse levenslied, authentieke smartlappen als ‘Geef mij maar Amsterdam’, ‘Aan de Amsterdamse Grachten’ en ‘Bij ons in de Jordaan’. Trok heeft het bekende repertoire al talloze malen afgedraaid. 

“Met Londen, Parijs en New York is Amsterdam een van de meest bezongen steden”, vertelt hij. “Liedjes met een lach en een traan, over de sfeer in de Jordaan. Maar wel vaak geromantiseerd. Toen bekend werd dat Johnny Jordaan homo was, draaide iedereen zijn rug naar hem toe.” 

Maar de kenmerkende smartlappen, van Johnny Jordaan en van de andere bekende artiesten, zijn altijd populair gebleven. En anders zorgt de Stichting Nederlied er wel voor dat ze nooit in de vergetelheid raken. Ook in de kerstmusical ‘Als de Kerstman komt in de Jordaan’ trekt een reeks voorbij. Met René Trok op accordeon.  

René Trok: “Dit repertoire wordt al tachtig jaar op accordeon gebracht. Dus naast pianist en muzikaal leider Bert Stoots moest er een accordeonist komen. Een aantal had de stichting al gevraagd, maar niemand kon. Maar allemaal noemden ze mijn naam en zo kwam ik in beeld. Ik heb al aan verschillende producties meegedaan en ben helemaal op Bert Stoots ingespeeld. Hij heeft ook nu weer mooie arrangementen gemaakt. En voor deze gelegenheid laat ik met mijn accordeon soms even een kerstbelletje rinkelen.” 

In het Zonnehuis worden Tante Leen en Willy Alberti door gastvrouw Rosa Mee ontvangen voor de kerstshow. Samen wachten zij op de Kerstman, die heeft toegezegd de show te komen opvrolijken. Maar waar blijft hij toch? In afwachting van zijn komst beginnen zij al vast met het zingen van kerstliedjes. Ook Johnny Jordaan is erbij.  

Gelukkig, hij komt toch nog opdagen! Maar wat is er met hem gebeurd? Hij ziet er niet uit! Toch geen ongeluk met zijn slee? En waar zijn de rendieren? En nog veel erger: hij weet niet meer wie hij is. Iedereen is behulpzaam en probeert hem met kerstliedjes en verhalen weer de oude te laten zijn. 

Vorig jaar zat corona de voorstellingen in de weg. Maar nu kan het publiek genieten van een vernieuwde versie. Dit keer niet alleen met Tante Leen, Willy Alberti en de bekoorlijke gastvrouw Rosa Mee, maar dus ook met Johnny Jordaan. Bovendien is er een bekwame toneelmeester toegevoegd die alles in goede banen zal leiden.  

‘Als de Kerstman komt in de Jordaan’ wordt een feestelijke voorstelling, met beroemde (kerst)liedjes en met verrassende nieuwe wendingen. Zal de Kerstman weer de oude worden? Het publiek is van harte uitgenodigd om mee te zingen en de Kerstman zijn geheugen terug te geven. 

Informatie en kaartverkoop: zie de website www.nederlied.nl