Lezing: Van Addis Ababa naar Harar

Cultuur
Een culturele lezing over o.a. de landschappen en de samenleving.
Een culturele lezing over o.a. de landschappen en de samenleving. (Foto: aangeleverd)

LANDSMEER - Vrijdag 1 december houdt Frank van den Berge van 15:00 –17:00 uur zijn lezing “Van Addis Ababa naar Harar, naar het islamitische oosten van Ethiopië ”

Frank: ‘’Na een korte impressie van het leven in Addis Ababa, de hoofdstad van Ethiopië, trek ik geleidelijk met het openbaar vervoer naar het oosten via Debre Zeyit, Nazareth en Metahara naar Harar. Onderweg zie ik zeer afwisselende landschappen waaronder enkele meren in de Afrikaanse Slenk, vruchtbare vlakten tussen ruige bergen en woestijnachtige streken waarin de dromedaris zich goed thuis voelt. Vanuit Harar, een oud, ommuurd islamitisch bolwerk waar ik bijna twee weken verblijf, bezoek ik tevens het droge en hete Dire Dawa aan de spoorweg Addis-Djibouti. De diverse volksstammen waaronder de kleurrijke Oromo en de stugge Afar zijn nog zeer authentiek. Fotograferen is echter niet altijd even gemakkelijk in dit islamitische gedeelte van het over het algemeen christelijke Ethiopië. De Ogaden ligt niet ver hier vandaan en de herinneringen aan de oorlog met de Somaliërs liggen nog vers in het geheugen. Helaas vechten de Ethiopiërs tijdens mijn reis opnieuw, maar nu met Eritrea in het noorden van het land.’’

Meer informatie

Deze lezing over Ethiopië geeft een indruk van de uitzonderlijke natuur en de islamitische samenlevingsvorm in het oosten van het land. Hij doet dit op uitnodiging van Wijzer Landsmeer in het gebouw van SamenMeer, Dr. M.L. Kingstraat 2b in Landsmeer. Toegangsprijs is 3,50 euro inclusief koffie/thee. Voor meer informatie, bel naar: 020-4824190.