Schildersclub Landsmeer exposeert in de Kantoorboerderij

Cultuur
Geconcentreerd aan het werk.
Geconcentreerd aan het werk. (Foto: Marcel Molle)

LANDSMEER – Wie schrijft, wil gelezen worden, en wie schildert of tekent, wil zijn werk graag laten zien. Dat laatste geldt zeker voor de vijftien leden van Schildersclub Landsmeer. Hun jaarlijkse expositie houden ze op zaterdag 10 en zondag 11 februari in de Kantoorboerderij.  

Door Marcel van Stigt

Een van de leden is Lenie van Reem, voormalig creatief therapeute en nu enthousiast schilderes en docente. Het Nieuwsblad Landsmeer is bij haar op bezoek en het interview vindt plaats op zolder, waar ze haar atelier heeft ingericht. Ooit zat daar nog een balkon aan vast, maar deze is opgeofferd en de extra meters zijn bij de kamer getrokken. Daardoor heeft ze heerlijk de ruimte om te schilderen en haar leerlingen te ontvangen. 

Voordat ze de thee voor de verslaggever inschenkt, laat ze haar laatste schilderij zien: een stilleven. Haar handtekening rechtsonder is bijna droog. “Eenmaal gesigneerd mag ik er niet meer aankomen”, stelt ze. 

Lenie neemt haar schilderkunst serieus en zo staan de andere leden van de club er ook in. Elke donderdagavond komen ze bijeen in het gebouw van Vrij & Blij om samen te schilderen. Dan zetten ze een stilleven of een (naakt)model op het doek. Dat gebeurt in opperste concentratie en in volledige stilte. Drie keer drie kwartier zijn ze daarmee bezig. In de pauzes kunnen ze even afstand nemen, en voor de modellen is er gelegenheid om even de benen te strekken; minutenlang in één en dezelfde houding liggen of zitten is immers best een opgave - en voor een naaktmodel kan het bovendien best fris zijn. 

“Bij toerbeurt regelt een van de leden de drankjes en de muziek”, vertelt Lenie. “We stimuleren elkaar en na afloop houden we een gezamenlijk nabespreking. Afkraken doen we nooit; hooguit geven we opbouwende kritiek. Er is veel animo binnen onze club. En sinds twee jaar zitten er ook jongeren tussen. Niemand van ons krijgt les; allemaal werken we in een eigen atelier en maken we schilderijen en tekening die het waard zijn om te exposeren. Zoals de heilige Franciscus van Assisi ooit heeft gezegd: ‘Als je werkt met je handen, ben je een werker, als je werkt met je handen en met je hoofd, ben je een vakman en als je werkt met je handen, hoofd en hart, ben je een kunstenaar’.” 

De leden houden elk jaar in februari een expositie in de Kantoorboerderij. Daarvoor selecteren ze zelf twee of drie werken. Lenie: “De exposities zijn laagdrempelig, de entree is gratis en ze worden altijd druk bezocht. Het is voor de bezoekers leuk om te kijken hoeveel talent er in Landsmeer rondloopt. En iedereen let op iets anders. Maar het gaat om de beleving. Vaak herken je in een schilderij iets van jezelf en dan gaat zo’n schilderij leven.” 

De Kantoorboerderij is gevestigd aan de Dr. M.L. Kingstraat 2c. De deur staat daar beide dagen open van 12.00 tot 17.00 uur. De tentoongestelde werken zijn te koop.