Expositie van Dorothea Tuinebreyer in het Wapen van Landsmeer

Cultuur
Dorothea Tuinebreyer.
Dorothea Tuinebreyer. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Dorothea Tuinebreyer (Den Haag, 1949) mag voor de tweede keer haar werk laten zien in het Wapen van Landsmeer. Haar schilderijen zijn te zien vanaf 16 februari.

Dorothea, van beroep balletdanseres, begon 25 jaar geleden met schilderen. Haar balletcarrière liep ten einde en haar wens om ooit te kunnen gaan schilderen kwam in zicht. Niet geheel toevallig, want Dorothea’s opa en haar broer waren bekende kunstschilders, en met de geur van verf in haar neus waande zij zich terug in haar jeugd. Dit wilde ze ook. Ze begon met het schilderen van katten en honden, en voorzag ‘half’ Den Ilp en Landsmeer van schilderijtjes van hun huisdier. Maar ze wilde meer en het schilderen ging haar goed af. De schilders Kandinsky en Morandi zijn haar grote voorbeeld. Hun kleurgebruik zie je terug in haar schilderijen. 

Ze nam les bij Les Jacobs en volgde een cursus bij Wilma Caris. Dorothea werkt nu met verschillende technieken, olieverf, aquarel, gouache. Bijzonder zijn de lijnschilderijen, zelfbedacht en ontstaan door het zelf modeltekenen en deze afbeeldingen voor haar werk te gebruiken. Daardoor ontstond om de modellen heen een werveling van driehoeken en puzzelstukjes. Een naam voor deze techniek bestaat er niet, maar de schilderijen zijn de moeite waard om te zien.