Landsmeerse sloten onbevaarbaar

Nieuws
Rob van den Bosch loopt regelmatig vast.
Rob van den Bosch loopt regelmatig vast. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt

LANDSMEER – Lekker met je eigen bootje varen in Landsmeer? Nee, dat valt soms vies tegen. Op diverse plekken zijn de sloten zo ondiep dat je onherroepelijk vastloopt. Rob van den Bosch weet er alles van. En niet alleen hij heeft hiermee te kampen.

Vijf jaar geleden heeft Van den Bosch, die elders in Landsmeer het vroegere beroep parlevinker nieuw leven heeft ingeblazen, de steiger achter zijn woning aan de Zuiderzeelaan volgens de geldende afmetingen aangepast en kon de vaarpret met zijn bootje beginnen. Tenminste, dat dacht hij. Hij haalde zijn bootje op om naar huis te varen, maar strandde vroegtijdig. ‘Ik kon niet bij mijn eigen steiger komen, want ik liep vast in de modder en allerlei bouwafval. Het water bleek te laag te staan. Uiteindelijk is het me toch gelukt mijn steiger te bereiken. Maar mijn boot heeft wel schade opgelopen.”

Hij blijkt niet de enige te zijn die met dit probleem kampt. Ook elders in het dorp lopen bootjes vast. “Ik heb dit van diverse Landsmeerders gehoord”, zegt Van den Bosch. “Het gebeurt bijvoorbeeld bij de lage brug bij IVV. En dat komt omdat er niet wordt gebaggerd.”

Direct beet

Van den Bosch is er het type niet naar om zijn schouders hierover op te halen en het er maar bij te laten zitten. Het kwam hem daarom zeer gelegen dat op de parkeerplaats van DEEN een auto naast hem stopte met daarop het logo van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Hij had direct beet. ‘Ik heb met de man gepraat en het probleem voorgelegd. Hij is bij mij thuis komen kijken en vertelde dat het de taak van de gemeente Landsmeer is om de wateren schoon te houden. Maar dit is al jaren niet gebeurd. Ik heb nog mailcontact gehad met iemand van de gemeente. Er werd mij medegedeeld dat de gemeente dit jaar geen plannen heeft om baggerwerkzaamheden uit te voeren. En dat ze ernaar streeft om volgend jaar het stedelijk water over te dragen aan het hoogheemraadschap. Ik heb de gemeente Landsmeer aansprakelijk gesteld voor de schade die ontstaan is ten gevolge van uitblijvend onderhoud, ook met terugwerkende kracht. Het hoogheemraadschap heeft mij immers laten weten dat tot het moment dat de overdracht een feit is, de gemeente Landsmeer volledig verantwoordelijk is voor het water in Landsmeer. Zeker als er ook voor een ligplaats is betaald, dus daarmee is aangegeven dat er ook een bevaarbare route dient te zijn.”

Aangrenzend eigenaar

Hoe zit het nu precies? We vroegen het Chantal Bimmerman-Cremers, Bestuursvoorlichter & Communicatieadviseur van de gemeente Landsmeer. “Op dit moment worden de watergangen binnen de bebouwde voor een deel door de gemeente en voor de rest door het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier onderhouden. De schouw die gaat over het weghalen van de begroeiing langs de rand van het water, het riet, en dat doen wij binnen de bebouwde kom voor bijna alle sloten. Het ‘bijna’ zit in het verschil of de gemeente aangrenzend eigenaar is van een sloot die in onderhoud is bij het hoogheemraadschap. Bewoners die hun tuin aan het water hebben zijn zelf ook aangrenzend eigenaar van het water en hebben dan ook een onderhoudsplicht tot aan de helft van het water. Dat betreft de begroeiing. Het gebeurt dus dat de gemeente aangrenzend eigenaar is aan één zijde van de watergang maar niet aan de andere zijde. Mensen brengen nu wel eens waterplanten aan en die gaan woekeren. Dan wordt de gemeente gebeld om dit op te lossen. Het punt is dat mensen dat zelf moeten oplossen als ze aangrenzend eigenaar zijn en het probleem zich voordoet aan hun zijde van het water.”

Zaak van gemeente of hoogheemraadschap

Het op diepte houden van watergangen is volgens Chantal nu alleen een zaak van de gemeente of Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. “Het hangt van de watergang af wie verantwoordelijk is. Met het hoogheemraadschap wordt bekeken of en welke rol de gemeente in de toekomst hierin moet houden. De vervuiling door voorwerpen die in het water gegooid worden. is de verantwoording van de gemeente, maar wij varen geen preventieve onderhoudsrondes. Uiteraard gaan wij wel ter plaatste als we een melding krijgen van iets wat in het water ligt en verwijderen we het. Probleem is dat niet altijd te zien is dat er iets gedumpt is. Het op diepte houden van water heel lastig kan zijn vanwege de grondslag die er is, veen. Als je sloten gaat uitdiepen kan door de omringende druk de bodem weer omhoog komen. Te vaak uitdiepen is dan ook helemaal niet wenselijk. Dat baggeren ongewenst kan zijn vanwege het risico van instabiliteit van de bodem van de sloot speelt mogelijk ook ten zuiden van de Zuiderzeelaan. Voordat in de toekomst gebaggerd wordt, dient dit eerst onderzocht te worden.”

De quaggamossel

In De Breek willen planten wel eens te uitbundig groeien. Niet ideaal. Een adviseur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, dat daar het onderhoud in beheer heeft, laat het volgende weten: ‘De waterplantenoverlast is een signaal dat het doorzicht van het water aan het verbeteren is. Dit kan het gevolg zijn van het aangepaste inlaatbeheer maar het kan ook het gevolg zijn van de quaggamossel die in ons gebied sterk in opkomst is. De quaggamossel filtert alleen het water, verwijdert algen, maar wijzigt niets aan de samenstelling van het water. Wanneer de integrale waterkwaliteit verbetert is de waterplantenoverlast een overgangsfase naar een situatie waarbij het water nog minder voedselrijk wordt en de onderwaterbegroeiing ook schaarser wordt. Ik denk zelf dat we die laatste toestand niet zullen bereiken. Het voordeel van de waterplanten is dat deze concurreren met de algen en ook de blauwalgen om de aanwezige nutriënten. De waterplanten ontnemen de blauwalg hun voedsel, dus die overlast wordt minder.’

 ”Waterplanten in De Breek worden niet door het hoogheemraadschap verwijderd, behalve de Hoofdvaart langs Het Twiske”, voegt beheerder Werner Dijkstra hieraan toe. “Dit omdat planten in De Breek de afvoer van water niet belemmeren. Het maaien van de planten kost veel geld.”

Schade is nooit uit te sluiten.