‘Soms moet je je ergens in vastbijten’

Nieuws
Jacobien heeft aangegeven door te willen als lijsttrekker van GroenLinks.
Jacobien heeft aangegeven door te willen als lijsttrekker van GroenLinks. (Foto: Rodi Media/MvS)

Door Marcel van Stigt 

LANDSMEER – De zo noodzakelijke verduurzaming verloopt in Landsmeer uiterst langzaam. Dat is voor Jacobien van Boeijen een van de redenen om door te willen als lijsttrekker van GroenLinks. Op de Algemene Leden Vergadering van GroenLinks, medio november, moet blijken of ze dat vertrouwen krijgt van de leden.  

Als communicatieadviseur van diverse Noord-Hollandse gemeenten zit Jacobien van Boeijen dicht bij het lokale politieke vuur. “Vaak dacht ik: Er moet toch meer mogelijk zijn dan dat ik nu zie? Het ging bij mij steeds meer kriebelen. Ik dacht: hoe zou het zijn om het zelf te doen?” 

In 2017 sloot ze zich daarom aan bij GroenLinks Landsmeer en werd ze lijsttrekker. Een fijne club, zoals ze de partij omschrijft, met – hoe kan het anders – mensen die heel erg begaan zijn met de wereld en vaak ook al de handen uit de mouwen steken: bij Landsmeer Schoon, de Voedselbank, IVN of als vrijwilliger bij vluchtelingenwerk. Maar: alleen daarmee kom je er niet; wil je echt iets gedaan krijgen, dan moet je dat ook vastleggen in gemeentelijk beleid. En dat is nou net datgene wat Jacobien leuk vindt. “Soms moet je je daarvoor ergens in vastbijten”, zegt ze. “En op je strepen staan.” 

Verduurzaming hoog op de agenda

Niet alleen landelijk maar ook op lokaal niveau staan verduurzaming van de omgeving en klimaatproblematiek bij GroenLinks hoog op de agenda. En dat mag ook wel, want al te voortvarend en slagvaardig opereert de gemeente Landsmeer volgens Jacobien niet. “In Landsmeer maken we niet echt vaart om klimaatneutraal te zijn. We belijden met de mond, maar lopen achter met het scheiden van afval, het plaatsen van zonnepanelen en het isoleren van gemeentelijke gebouwen. We nemen genoegen met veel CO2-uitstoot op ’t Lint en in het Veenweidegebied om ons heen. Tot nu toe worden de prioriteiten door de gemeente elders gelegd. We moeten echt voor een versnelling gaan van onze inspanningen, anders komt de volgende generatie met de ellende te zitten, dan moeten onze kinderen en kleinkinderen het opknappen.” 

‘Daar heb je haar weer’

Daarom laat Jacobien namens GroenLinks regelmatig van zich horen, waarbij ze de verzuchting ‘Daar heb je haar weer’ van politieke collega’s voor lief neemt. Maar ook hamert ze, samen met de PvdA, op sociale gelijkheid. En stapje voor stapje helpt dat om groene en sociale onderwerpen op de agenda te houden. 

“Met de vakantiehuisjes aan de Scheepsbouwersweg zijn we bijvoorbeeld een groen stapje verder”, stelt ze. “We hebben gepleit voor duurzame bouw en er wordt nu een tandje bij gezet om dat te realiseren. Ook hebben we lang vragen gesteld over de sociale woningbouw op het terrein van de Oude Keern. Sociale woningbouw is immers ook een ondergeschoven kindje in Landsmeer. De bouw van drieënzestig woningen voor senioren en starters zou onrendabel zijn, maar wij betwisten de rekenmethode van de woningcorporatie. Nu komt er een nieuwe discussie. De corporaties houden een presentatie en de Rekenkamercommissie is daarbij. Maar daar hebben we dan wel een jaar voor moeten drammen.” 

Klimaatmars 

Op zaterdag 6 november vindt in Amsterdam van 13.00 tot 16.00 uur de Klimaatmars plaats. GroenLinks Landsmeer doet mee en verzamelt vanaf 11.45 uur bij de bushalte Van Beekstraat. Meelopen? Meld je aan bij Jacobien: jacobien.groenlinks@icloud.com.