Fenna Bolderheij, Lobke Band en Pieter van den Eeden zijn de drijvende krachten achter het Cultuurplatform Landsmeer.
Fenna Bolderheij, Lobke Band en Pieter van den Eeden zijn de drijvende krachten achter het Cultuurplatform Landsmeer. (Foto: Rodi Media/MvS)

Nieuw Cultuurplatform Landsmeer zoekt verbinding

Nieuws

LANDSMEER – Het culturele en kunstzinnige leven in de gemeente stimuleren, zichtbaar en toegankelijk maken. Dat is het doel van het nieuwe Cultuurplatform Landsmeer. Drijvende krachten Pieter van den Eeden, Fenna Bolderheij en Lobke Band zijn meteen concreet aan de slag gegaan, want het blijft niet alleen bij mooie intenties en ambities. Ze hebben de Lien van Eenige Cultuurprijs ingesteld en brengen een cultuurgids uit. 

De wens is naar voren gebracht tijdens een raadsvergadering. Er moest, onder auspiciën van de gemeente, een platform komen om het culturele en kunstzinnige leven in Landsmeer nadrukkelijker onder de aandacht te brengen. Een groot aantal verenigingen en ZZP’ers staat weliswaar garant voor een breed, gevarieerd aanbod, maar niet iedereen is daarvan op de hoogte. Dat geldt vooral voor nieuwe Landsmeerders. En het ontbreekt nog wel eens aan samenwerking. 

Kruisbestuiving

“Verbinding is het toverwoord”, aldus Pieter van den Eeden. “Voordat de coronacrisis uitbrak hebben we met dertig betrokkenen in het Dorpshuis gebrainstormd. Het idee was dat er een cultureel platform moest komen, zoals meer gemeenten dat hebben. Er is een behoefte aan kruisbestuiving, aan samenwerking. Er vinden in Landsmeer bijvoorbeeld zondagmiddagconcerten plaats. Dan zou er gelijktijdig een expositie kunnen worden gehouden. Of schilderactiviteiten tijdens repetities van Amicitia.”

Enthousiasme genoeg

Corona maakte fysiek vergaderen al snel niet meer mogelijk, maar het overleg werd via Zoom gewoon voortgezet. Enthousiasme genoeg. De doelstelling was duidelijk. Maar wie gingen de kar trekken en de plannen daadwerkelijk uitvoeren? Die vraag kon snel worden beantwoord. Naast Peter van den Eeden wierpen Fenna Bolderheij (Adviesraad Sociaal Domein) en Lobke Band (theaterdocent en kunstcoördinator) zich op. 

Cultuurgids

Het platform gaat meteen tot actie over. Fenna: “We stellen een cultuurprijs in, vernoemd naar Lien van Eenige, en brengen een cultuurgids uit. In de gids, die alle Landmeerders, Ilpers en Pumerlanders in mei in de brievenbus zullen krijgen, komt het totale culturele aanbod van onze gemeente te staan. De verenigingen, die bij ons al bekend zijn, hebben we benaderd om zich te presenteren, maar er zijn ook ZZP’ers die nu nog onzichtbaar zijn, denk naar muziekdocenten. Ook zij kunnen hun aanbod aan ons doorgeven.”

Lien van Eenige Cultuurprijs

De Lien van Eenige Cultuurprijs wordt in principe tijdens het cultureel weekend – op 18, 19 en 20 maart in Het Wapen van Landsmeer – uitgereikt aan iemand uit de gemeente Landsmeer die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor verbinding binnen het culturele leven. De prijs bestaat uit een erkenning, een bloemetje en € 1.000,00, te besteden aan een cultureel doeleinde binnen de gemeente Landsmeer. Namen van kandidaten kunnen met een motivatie worden ingediend via cultuurplatformlandsmeer@gmail.com. Via dit adres kan ook cultureel aanbod voor de gids worden doorgegeven. 

Het platform kijkt intussen alweer verder. Lobke: “We denken ook aan een ‘Kijkje in de keuken’; ontmoetingen met culturele verenigingen. Dat willen we twee keer per jaar organiseren. In september vorig jaar is al een eerste aanzet gegeven bij de Twiskemolen. Hiermee hopen we vooral jonge belangstellenden te bereiken. Uit mijn eigen ervaring als theaterdocent en kunstcoördinator weet ik dat juist zij via cultuur verbinding en creativiteit zoeken.”

Marcel van Stigt

Afbeelding
Grote vraag naar verkeersmaatje duidt op veel onveilige verkeerssituaties in Noord-Holland Algemeen 26 jan, 10:06
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: wat zijn het en waarom stemmen op 15 maart 2023? Politiek 24 jan, 11:32
Afbeelding
Provinciale Statenverkiezingen: de meestgestelde vragen (en antwoorden) Politiek 24 jan, 11:30
Afbeelding
Lokaal Landsmeer en Positief Landsmeer willen door met coalitie Nieuws 24 jan, 10:30
Afbeelding
Stemwijzers Provinciale Statenverkiezingen 2023: hier vind je ze Politiek 24 jan, 08:48
Afbeelding
Landslake Lions wint nipt van BC Apollo Sport 23 jan, 15:44
Afbeelding
Zondagmiddagconcert met bekend gezicht Uitgaan 23 jan, 14:16
Afbeelding
Toename aantal auto-inbraken in onze regio Algemeen 23 jan, 14:08
Afbeelding
Column Marcel van Stigt: Mannen en luisteren Column 23 jan, 13:56
Afbeelding
Jubilerende en gediplomeerde brandweerlieden in het zonnetje Nieuws 23 jan, 13:25
Afbeelding
Klimaatburgemeester Rik Smit zoekt medestanders om woningen te verduurzamen Nieuws 23 jan, 12:26
Afbeelding
Dementie treft veel ouderen in onze regio: lees hier over de cijfers Algemeen 23 jan, 09:53
Afbeelding
Ook GroenLinks verlaat Landsmeerse coalitie Nieuws 21 jan, 17:21
Afbeelding
Sextortion Nieuws 21 jan, 09:31
Afbeelding
Uitkijken voor en naar de wolf Nieuws 20 jan, 18:43
Afbeelding
Motie van wantrouwen tegen wethouder Marion Breij, CDA stapt uit coalitie Nieuws 20 jan, 14:26
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Landsmeer

Op Rodi Landsmeer volg je het laatste nieuws uit Landsmeer. Rodi Landsmeer informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Landsmeer

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Landsmeer in je mailbox.