De energiecoaches van WelzijnWonenPlus helpen inwoners van Landsmeer om energie te besparen

Nieuws
Douwe Bakker op zijn eerste adres.
Douwe Bakker op zijn eerste adres. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Energie besparen? WelzijnWonenPlus zet energiecoaches in. Zij komen desgewenst bij inwoners van de gemeente Landsmeer thuis en geven gratis tips. Met kleine maatregelen kunnen de energiekosten namelijk al omlaag. De energiecoaches hebben de training achter de rug en staan klaar voor alle huishoudens in Landsmeer, zowel koop- als huurwoningen.

In een een-op-eengesprek helpen zij bewoners inzicht te krijgen in de energiekosten en het energieverbruik. Ze laten zien wat kleine maatregelen voor energiebesparing kunnen opleveren. Samen wordt gekeken waar besparing mogelijk is.

De coach heeft een tas bij zich met voorbeelden van energiebesparende materialen, bijvoorbeeld radiatorfolie, tochtstrippen en Ledlampen. Voor de kwetsbare huishoudens is ook een waardebon van € 40,00 beschikbaar. Deze bon kan bij Van Dijk’s Doe het Zelf ingeleverd worden om energiezuinige producten aan te schaffen. Er is een beperkt aantal van deze waardebonnen beschikbaar. Zodoende wordt een beroep gedaan op Landsmeerders om de waardebon alleen te accepteren als zij moeite hebben om financieel rond te komen.

Hoe werkt een bezoek van een energiecoach in de praktijk? Douwe Bakker, een van de energiecoaches, vertelt. 

“Na een training van twee ochtenden en kennismaking met mijn teamgenoten mag ik van start. Ik heb er zin in om wat ik heb geleerd over te brengen aan mijn dorpsgenoten. Het op korte termijn afspreken met deze bewoners lukt, daarbij laat ik het moment van de dag over aan hen. In dit geval wordt het in de ochtend na de koffie. Daar ga ik dan met mijn rugzak vol demonstratie-artikelen en een checklist op pad. Bij dit gezin hadden de bewoners al heel veel zelf bedacht en gerealiseerd. Ook heeft men de schuur, die direct aan het huis grenst, geïsoleerd. Door het isoleren was het verschil in de temperatuur duidelijk merkbaar. Er was een vraag over het sluiten van de gordijnen. Een van de bewoners had twijfels over het sluiten van gordijnen voor de radiator, de andere bewoner dacht dat dit juist een mooie buffer vormde tussen het raam en de kamer. De dame had gelijk, de warmte moet de kamer in kunnen en met deze lange, van een mooie en dikke stof gemaakte gordijnen lukt dat niet. Advies: gebruik de lamellen die ook aanwezig zijn voor het afschermen van het raam en sluit de gordijnen pas bij het naar bed gaan om de kou buiten te houden.”

Twee gloeilampen in de slaapkamer waren nog niet vervangen. Douwe: “De reden was dat de bijbehorende prijzige dimmers ook vervangen moeten worden door leddimmers. Advies: koop ledlampen die qua lichtsterkte overeenkomen met de meest gebruikte dimstand. Een droge handdoek bij de was in de droger was achteraf geen succes. De beoogde tijdwinst bleef uit. Wassen op dertig graden, daar werd wat septisch naar gekeken in verband met bacteriën en de lage temperatuur. Maar als je denkt aan handen wassen, dat doe je ook niet onder een hete kraan. Eenmaal per maand op zestig graden is voor de conditie van de wasmachine voldoende. Wel elke dag het huis luchten, gedurende tien minuten, hoe koud het ook is. Doe dat op een moment dat de verwarming nog niet is opgestart.”

Zo waren er nog veel meer vragen waar de energiecoach een oplossing voor heeft. “Ze waren enthousiast over mijn bezoek. Ik kijk inmiddels uit naar mijn volgende bezoek en ben nieuwsgierig waarmee ik dat de bewoners kan adviseren.”

Ook benieuwd naar mogelijke besparingen? Neem contact met ons op met het servicepunt: Telefoon: 020 482 26 05, e-mail: landsmeer@welzijnwonenplus.nl.. Of kom langs op de Doctor Martin Luther Kingstraat 2B, maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag van 9.30 tot 12.30 uur. 

De energiecoaches hebben de training achter de rug.
De Energiecoachboom.