Uitkijken voor en naar de wolf

Nieuws
Binnenkort te zien in Het Twiske?
Binnenkort te zien in Het Twiske? (Foto: Pixabay)

OOSTZAAN - Wolven worden steeds vaker in Nederland gesignaleerd. Het lijkt een kwestie van tijd tot ze ook in dit deel van de Randstad zullen zijn neergestreken. Twiske-beheerder Marco Woudstra, maakt zich geen grote zorgen, omdat hij vermoedt dat de bevolkingsdichtheid in dit deel van het land te groot is voor de wolf. Maar is dat ook zo...? In elk geval geldt voor Het Twiske een breed scala aan regels en wetten wat betreft faunabeheer. “De jacht ligt hier erg gevoelig. Iedereen vindt er wel iets van”, laat Woudstra weten. “Lastige vossen, talrijke ganzen, maar wij hebben te maken met politieke beslissingen.” 

Wolven in Nederland. Het zal niemand ontgaan zijn, er wordt zóveel over geschreven en hoe meer erover bericht wordt, hoe groter de kloof wordt tussen voor- en tegenstanders. Het aantal wolven breidt zich ongehinderd uit vanaf 2015 (toen werd de eerste in Nederland, in Drenthe, gesignaleerd). Het is een beschermd dier dat niet afgeschoten mag worden. Hoeveel wolven er nu exact in ons land zijn is niet bekend. Tot nu zijn er ongeveer vier roedels geteld met daarbij waarschijnlijk zestien welpen. Als de welpen volwassen zijn, verplaatsen zij zich om elders nieuwe roedels te gaan vormen en zo zullen ze op steeds meer plekken voorkomen. Momenteel zijn er wolven gesignaleerd in de meeste provincies, alleen nog niet in Noord- en Zuid-Holland. 

Schuw beest

Moeten we angstig zijn voor een wolf? De wolf is een schuw beest, hij mijdt van nature de mens. In Nederland is er geen enkele aanval op mensen gemeld. De wolf is een zogenaamd vluchtdier dat de benen zal nemen als hij een mens ruikt en in Het Twiske lopen nogal wat mensen, dus zou je denken dat ze zich wel uit de voeten zullen maken. Maar wolven passen zich aan de omstandigheden aan, dat betekent dat ze gewend raken aan mensen en ook aan hun leefomgeving. Ze wandelen probleemloos door dorpen, voelen zich thuis in heel Europa in alle soorten gebieden: in bossen, op kale vlakten, akkers, in berggebieden, of weidelandschappen. 

Ook qua voedsel passen ze zich met groot gemak aan. Als zijn lievelingskostje (reeën, herten of knaagdieren) niet voorhanden is, neemt de wolf ook wel genoegen met een schaap, een rund, een paardje, of een moeflon en meestal laten ze het niet bij één slachtoffer. Bang voor mensen is de wolf vrijwel niet meer. Het is zelfs gebeurd dat een wolf op 40 mtr. afstand vanaf een herder een schaap is aangevallen. 

Wolfschade

Voorstanders klappen in hun handen: “Hoera, na honderdvijftig jaar zijn ze er weer. Wolven horen hier thuis!” Zij betreuren wel dat er schapen worden doodgebeten; één wolf doodt per jaar circa vijftien schapen, maar ook loslopende honden kunnen er wat van. En dát gebeurt veel vaker”, roepen zij. “Boeren worden schadeloos gesteld voor wolfschade, maar ze moeten wel zorgen voor wolfvrije gebieden, omheinde plekken, schrikdraad en rasters.” Echter in de praktijk blijken de dieren over hekken van 1,20 meter hoog te kunnen springen en onder muren door te kunnen graven en door een raster laten ze zich echt niet tegenhouden.

De voorstanders zijn van mening dat het publiek zal moeten leren omgaan met de aanwezigheid van deze ‘prachtige’ dieren. Zij noemen de komst van de wolf ‘een verrijking van de natuur’. In Nederland is nog nooit iemand aangevallen door een wolf. Gezonde wolven zullen mensen niet aanvallen, zeggen ze, maar als ze kleintjes hebben moet je uitkijken, maar dat is bij alle dieren zo. Drijf de wolf niet in het nauw, ga langzaam weg, niet rennen…. Dan gebeurt je niets.” 

Maar daar is niet iedereen het mee eens. Wereldwijd zijn er zijn veel onderzoeken gedaan door experts en deskundigen, maar ze zijn het voornamelijk met elkaar oneens. Er doet een flink aantal rapporten de ronde, waarvan een deel waarschuwt voor de agressie van wolven en een ander deel noemt deze waarschuwing ‘bangmakerij’. Wel komt naar voren dat een gezonde wolf geen mensen aanvalt, hoewel het wél oppassen is. Er zijn mensen die de wolven voeren. Daar wordt voor gewaarschuwd. Niet doen! De dieren zullen dan op de mens afkomen en het zijn onberekenbare dieren. 

Van groot belang is te weten dat kleinere honden en kinderen door wolven worden aangezien als prooi. Ben je ergens in een wolvengebied, houd dan de hond aan de lijn en laat je kind niet zonder toezicht. Ben je ergens aan het joggen, stop dan, want de wolf wordt getriggerd door jouw ‘vluchtgedrag’. Zo ziet hij jouw hardlopen. Voorzichtigheid kan geen kwaad. 

Plaag

We zien wat er met de ‘beschermde’ vos is gebeurd en met de uitgezette bever, die nu een plaag aan het worden is en hoe het met de dieren in de Oostvaardersplas is gegaan, waar onvoldoende voer was voor de uitdijende kudde dieren. Allemaal gevolgen van menselijk ingrijpen in de natuur. Hoe ver laten we het komen? Het laatste gesprek hierover zal niet gevoerd zijn, toch lijkt het zinvol om nu al goede voorbereidingen te treffen, want dát wolven ook naar de Randstad zullen trekken en waarschijnlijk naar natuurgebieden zoals Het Twiske, is niet denkbeeldig.

Barbara van Wijk