Lokaal Landsmeer en Positief Landsmeer willen door met coalitie

Nieuws
Marion Breij.
Marion Breij. (Foto: Archieffoto Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – Na het aftreden van wethouder Marion Breij als wethouder, ingegeven door de motie van wantrouwen die tijdens een ingelaste raadsvergadering op 19 januari tegen haar is ingediend, zit politiek Landsmeer in zwaar weer. Het CDA en GroenLinks zijn uit de coalitie gestapt. Lokaal Landsmeer en Positief Landsmeer willen door met een coalitie.

Dit hebben Axel Damme (Lokaal Landsmeer) en André La Fontaine (Positief Landsmeer) in een brief aan burgemeester Léon de Lange aangegeven. Daarin stellen ze ook dat ze met een goede vervanger voor Marion Breij komen. Verder willen ze wethouder Heinrich behouden en samen met een nieuwe wethouder en de burgemeester het college laten vormen en het huidige coalitieakkoord uitvoeren. Wethouder Van Boeijen (GroenLinks) hebben ze verzocht onmiddellijk haar ontslag aan te bieden, omdat haar partij uit de coalitie is gestapt. 

Marion Breij heeft haar rol als wethouder vast met andere verwachtingen op zich genomen. In een reactie op de motie van wantrouwen en haar aftreden stelt ze dat ze vol ambitie aan de slag is gegaan. Met name op het vlak van bouwen en wonen, want zoals bekend staan Landsmeerse jongeren die een woning zoeken járen op een wachtlijst. Het pakte anders uit dan ze voor ogen had. Marion Breij: ‘Vanaf mijn aantreden stuitte ik op dossiers waarbij willekeur en niet transparant willen en mogen zijn de boventoon voert. Mijn intentie om deze cultuur te doorbreken kwam mij te staan op stelselmatige tegenwerking.’

Volgens Breij kreeg ze regelmatig te horen dat haar manier van handelen niet past bij de bestuursstijl en de ambtelijke cultuur van Landsmeer. ‘Er werd verschillende keren gevraagd of ik niet beter kon vertrekken, een functie elders kon gaan bekleden.’

Onveilig

De wethouder heeft haar werksituatie steeds meer als onveilig ervaren. Daarover wilde ze in gesprek met de Commissaris van de Koning. ‘Ik stuurde meerdere mails, sprak in vertrouwen over de voor mij onveilige werksituatie met de kabinetschef en bleef proberen een persoonlijk gesprek met te arrangeren, waarin ik ook zou kunnen toelichten waarom ik een onderzoek in de breedte wil naar de bestuurscultuur in Landsmeer. Een gesprek paste pas eind januari in zijn agenda. Eerder had hij geen tijd voor mij als wethouder, maar gisteren is hij met spoed naar de raadsvergadering gekomen. Nu werd er wel tijd vrij gemaakt.’

CDA en GroenLinks uit coalitie

Het CDA Landsmeer kan zich evenmin in de huidige situatie vinden. Reden genoeg voor deze partij om uit de coalitie te stappen. Volgens fractievoorzitter Eric Knibbe loopt de uitvoering van het coalitieakkoord stuk door verschillen van inzicht over bestuursstijlen, gebrek aan samenwerking en verlies van vertrouwen. ‘We moeten constateren dat er tot nog toe te weinig gerealiseerd is van het coalitieakkoord’, stelt hij in een persbericht. 

Ook het CDA heeft het vertrouwen in wethouder Breij opgezegd. ‘Alhoewel dit uiteraard een zeer zwaar middel is, is dit, gegeven de ernst van de situatie, in onze ogen de enig passende oplossing. Om goed samen te werken is het van belang dat beide kanten zich inspannen om tot een werkbare samenwerking te komen. Daarvan was helaas te weinig sprake.”

Ook GroenLinks heeft besloten de coalitie te verlaten. In een verklaring stelt de partij dat ‘het geuite wantrouwen, maar met name het gebrek aan bereidheid om verantwoordelijkheid te nemen om tot werkbare verhoudingen te komen, de wens heeft versnelde om Marion Breij per direct haar functie als wethouder te ontnemen.’ Jacobien van Boeijen blijft namens GroenLinks aan als wethouder, maar zonder belangrijke politieke besluiten te nemen tot er een nieuwe coalitie is gevormd.

D66 neemt afstand

D66 laat weten zich grote zorgen te maken over de manier waarop Landsmeer de afgelopen tijd is bestuurd. De partij zegt ‘nadrukkelijk afstand te nemen van de uitlatingen die door Lokaal Landsmeer en diens ex-wethouder zijn gedaan over de ambtelijke organisatie’. 

Fractievoorzitter Mandy Elfferich: “In de afgelopen periode hebben wij onze verantwoordelijkheid al genomen. D66 heeft in oktober 2022 samen met de andere oppositiepartijen VVD en PvdA het vertrouwen in Marion Breij opgezegd. Dat was de eerste keer dat wij een rode kaart hebben moeten trekken. Daarna hebben wij steeds misstanden in de raad aan de kaak gesteld. Niet om de wethouder te laten struikelen of de coalitie te laten klappen, maar omdat we willen dat Landsmeer op een goede manier bestuurd wordt.”

D66 beraadt zich of en, zo ja, hoe ze een bijdrage kan leveren aan een stabiel bestuur die staat en gaat voor de belangen van de gemeente en haar inwoners.

VVD wil samen aan de slag

De VVD werpt zich op om zo snel mogelijk samen aan de slag te gaan. Fractievoorzitter Niels Bonenkamp: “De VVD heeft zich na de verkiezingen in zijn nieuwe rol geschikt en is constructief oppositie gaan voeren. Voor zover dat ging, want van debat was in de gemeenteraad sinds het aantreden van de coalitie geen enkele sprake meer. Openheid en transparantie leken verdwenen van het politieke toneel in Landsmeer.“ 

Ontmoeting met Marion Breij

De lokale Landsmeerse partijen organiseren samen een ontmoeting met Marion Breij. De afgetreden wethouder staat op vrijdag 27 januari van 14.30 tot 16.30 uur in het winkelcentrum om vragen te beantwoorden.