Helene Boeren haakt aan bij Klimaatburgemeester Rik Smit en zet zich in voor verduurzamen woningen

Nieuws
Helene Boeren wil ervaringen en tips bundelen.
Helene Boeren wil ervaringen en tips bundelen. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – Klimaatburgemeester Rik Smit wil met medestanders woningen in Landsmeer verduurzamen, te beginnen in zijn eigen wijk, de Havezathe. Geen overdaad, want hier valt nog best een slag te winnen. Buurtbewoonster Helene Boeren is al net zo ambitieus en doet op haar beurt een oproep om gezamenlijk ervaringen te delen en tips te geven.

Door Marcel van Stigt

Ver voordat de energiekosten stegen en de noodzaak van verduurzamen werd ingezien hadden Helene Boeren en haar man al besparende maatregelen genomen. “De wijk Havezathe bestaat al vijftig jaar en onze woning aan de Martin Luther Kingweg hebben we in 2013 in de originele staat gekocht”, vertelt ze. “De woning hebben we verregaand gestript en we hebben nieuwe kozijnen aangebracht en de ruiten vervangen door isolerend HR++-glas. Er zat eerst enkel glas in. Zowel de vloer als de gevel en het zolderdak – zowel buiten als binnen – hebben we geïsoleerd. Ons huis hebben we voorzien van ledverlichting en zonnepanelen en nu gaan we voor een elektrische warmtepomp. We hebben al veel stappen gezet.”

Geen overbodige luxe

Van huis uit heeft Helene iets met verduurzamen en haar man gaat daar in mee. Voor bewoners van de Havezathe is het bovendien allerminst een overbodige luxe om energiebesparende maatregelen te nemen. Zeker als het aankomt op isoleren. In de tijd dat de wijk werd gerealiseerd dacht men daar anders over dan nu, en nu is de noodzaak om maatregelen te nemen volop aanwezig. Voor Helene reden genoeg om een platform te creëren waarop bewoners ervaringen kunnen delen en tips kunnen geven. Diverse buurtgenoten zijn hier immers los van elkaar mee bezig en waarom zou je het wiel steeds opnieuw moeten uitvinden? De wijk bestaat bovendien uit identieke woningen. Wat voor de ene woning geldt, geldt net zo goed voor de andere woning.

Het kwam Helene dan ook goed uit dat ze Rik Smit ontmoette, overbuurman en vooral een van de twee Klimaatburgemeesters binnen Landsmeer. “Ik kende hem niet”, vertelt Helene, “maar ik las een interview met hem in het Kompas over het verduurzamen van de woningen in deze wijk. Goed om dit onder de aandacht te brengen. Ik ben naar een meeting van hem geweest en daar heb ik kennis met hem gemaakt. Ook ik wil me hiervoor inzetten.”

Ver-van-mijn-bedshow

De klimaatverandering was volgens Helene voor veel mensen eerst nog een ver-van-mijn-bedshow. Nu iedereen de pijn in zijn portemonnee voelt, ligt dat anders. Voor Helene een mooi moment om de krachten te bundelen en samen te werken. “Er zijn nu verschillende wijkbewoners bezig met het verduurzamen van hun huis. Maar wat doen ze precies? Wat kunnen we van elkaar leren? Zelf kan ik meegeven dat het verstandig is een gevel van binnenuit opnieuw extra te isoleren en een voorzetwand te plaatsen. Dat is goedkoper en makkelijker dan van buitenaf. Er moet misschien alleen een loodgieter bij komen om de radiator aan te passen. Ook zijn zonnepanelen nu interessant. En die hoeven niet perse op het zuiden te liggen.”

De wijk Havezathe bestaat geheel uit koopwoningen en er is dus geen woningcorporatie die de boel kan aanpassen. Iedereen moet het zelf doen. Maar waar moet je beginnen als dit onbekend terrein is? Juist hierin kan een platform voorzien. Helene: “Je hoort vaak verschillende verhalen van bedrijven en die zijn niet altijd even betrouwbaar. Partijen prijzen immers graag hun eigen producten aan. Een onafhankelijk advies is beter. Het kan een idee zijn studenten te vragen onderzoek te doen. Er zijn veel mogelijkheden. Maar we moeten iets gaan doen met zijn alleen. En uit eigen ervaring weet ik dat energiebesparende maatregelen zich terugebetalen.”

Ervaringen en tips delen? Inzetten voor verduurzaming?Geef je dan op bij Rik Smit via riksmit@telfort.nl.