‘Waarom geen natuurbegraafplaats in Het Twiske?’

Nieuws
Daar zou de natuurbegraafplaats moeten komen. Mario de Pauw ziet het al helemaal voor zich.
Daar zou de natuurbegraafplaats moeten komen. Mario de Pauw ziet het al helemaal voor zich. (Foto: Rodi Media/MvS)

LANDSMEER – De gemeente Landsmeer staat in Het Twiske geen grote festivals als Welcome tot the Future meer toe, maar staat wel open voor alternatieven. Want er gaat nu € 80.000,00 verloren en dat moeten worden gecompenseerd. Wethouder Jacobien van Boeijen ziet, zoals in het Kompas was te lezen, een kleinschalig foodfestival zitten. Maar ook vanuit de Landsmeerse bevolking komt een idee: Mario de Pauw is voorstander van een natuurbegraafplaats in Het Twiske. Zijn idee heeft hij gedeeld met de wethouder.

door Marcel van Stigt

Mario de Pauw (70) loopt of fietst vanuit zijn huis aan de Raadhuisstraat regelmatig Het Twiske in en kent het gebied net zo goed als zijn eigen achtertuin. Via het sportpark maakt hij met de verslaggever een rondje om te eindigen bij het heuvelachtige stuk nabij boerderij De Marsen. Het lijkt de Landsmeerder een geschikte locatie voor een natuurbegraafplaats. De hoge grasdijk voldoet aan de wettelijk toegestane diepte, auto’s kunnen er gemakkelijk komen, een parkeerplaats ligt er al, en de centrale ligging maakt de begraafplaats interessant voor omliggende gemeenten. Het is bovendien een fraaie plek, en wat De Pauw betreft komen er als afscheiding geen ijzeren hekken omheen, maar bijvoorbeeld olifantsgras. “Dit wordt ook gebruikt langs de weg van Schiphol naar Den Haag om ganzen te weren; Schiphol is niet zo dol op ganzen.”

Het idee is bij De Pauw opgekomen door een combinatie van factoren. “Ik hoorde op de radio iets over natuurbegraafplaats Geestmerloo in Alkmaar en las in het Kompas het artikel over wethouder Van Boeijen, die als alternatief evenement in Het Twiske met het idee voor een foodfestival kwam. Toen dacht ik: waarom geen natuurbegraafplaats? Steeds meer mensen kiezen daarvoor, maar in Nederland zijn er maar een stuk of tien natuurbegraafplaatsen, en in Noord-Holland maar één.”

Of hiermee die € 80.000 in één klap is goedgemaakt laat De Pauw in het midden, maar als voormalig voorlichter van het stadsdeel Amsterdam-Noord weet hij wel dat een natuurbegraafplaats aan wettelijke regels is gebonden en dat de plek in Het Twiske heel geschikt is. En voor het samenzijn na afloop van een uitvaart zou bij De Marsen wellicht een horecagelegenheid kunnen worden gerealiseerd. 

Een goed idee? Wie zal het zeggen. “Maar als burger wil ik best meedenken.”