Missie Nieuwe Buren geslaagd: 80% van de statushouders heeft binnen Landsmeer zijn weg gevonden

Nieuws
Officieel Nederlander! Een feestje waard. Joke (derde vanaf links) geniet mee.
Officieel Nederlander! Een feestje waard. Joke (derde vanaf links) geniet mee. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Joke Grevenstuk (81) kan tevreden zijn en dat is ze dan ook. De vrouw achter het project Nieuwe Buren kan na twaalf jaar niet anders dan constateren dat de missie is geslaagd: tachtig procent van de statushouders die in Landsmeer zijn komen wonen redden zichzelf, hebben hun weg gevonden. En dat mogen nieuwkomers die zich hier nog gaan vestigen ook verwachten. “Wat ik voor ogen had, is uitgekomen.” 

Door Marcel van Stigt

Als statushouder die in Nederland een nieuw bestaan moet opbouwen moet je maar afwachten waar je terechtkomt. Maar als je bestemming Landsmeer wordt, mag je je best gelukkig prijzen. Want daar staat een goed geoliede machine klaar om je op te vangen en wegwijs te maken. Het is een hechte groep vrijwilligers die het project Nieuwe Buren coördineert en runt. Het bijzondere daaraan is dat het vooral de nieuwkomers zelf zijn die, eenmaal ingeburgerd en op weg geholpen, op hun beurt landgenoten bij de hand nemen die aan hun nieuwe woonomgeving moeten wennen. Een belangrijke rol in het project speelde en speelt nog steeds Joke Grevenstuk. Eenentachtig inmiddels, maar nog altijd even energiek – “Ik ben nooit ouder dan zevenendertig geworden.”

Twaalf jaar geleden maakte Joke er al een gewoonte van om op nieuwe inwoners af te stappen die overduidelijk uit een ver land waren gekomen en onwennig om zich heen keken. Taal vormde wel een obstakel, maar daar stapte ze behendig omheen door handen en voeten te gebruiken en maar wat te improviseren. De bedoelingen kwamen duidelijk op de statushouders over: hier stond iemand die haar hulp aanbood. En die werd in dank aanvaard.

Joke en haar man ontfermden zich over een uit Eritrea gevlucht gezin, dat ze als overblijfmoeder van De Hoeksteen had ontmoet. Ze haalde er twee andere gezinnen bij om nog twee families op te vangen en zo is, in samenwerking met Vluchtelingenhulp Zaanstreek en het NL Plein van de bibliotheek, het project Nieuwe Buren ontstaan. “Ik zag hoe moeilijk het voor nieuwkomers is om hier te integreren en wilde helpen. En daarna zag ik hoe bevoorrecht die drie gezinnen waren dat ze hulp hebben gekregen.”

De organisatie loopt heel soepel. “We hebben nu een werkgroep voor de organisatie en coördinatie en vijftien vrijwilligers die bijvoorbeeld ondersteunen met taal en fietsen repareren. Concrete hulp. Als we weten dat er ergens een nieuwkomer is, zoeken we er een landgenoot bij en gaan we naar de familie toe. We gaan in gesprek en kijken waar behoefte aan is. We zijn onder meer begonnen met het organiseren van gezamenlijke maaltijden zodat de nieuwkomers met elkaar in contact konden komen.”

Het project heeft zich uitgebreid. Er vestigden zich gestaag meer nieuwe buren in Landsmeer en waar mogelijk werden ook zij opgevangen. Het resultaat mag er zijn. Tachtig procent van de statushouders weet zich nu te redden en onlangs zijn vijf van hen officieel Nederlander geworden. Dat ging gepaard met een feestelijke overhandiging in het gemeentehuis, waarbij de kinderen een cadeautje kregen. 

“Zij hebben ons niet meer nodig”, stelt Joke. “Wij zijn ook gestopt met de gezamenlijke maaltijden, want het loopt en we hoeven niet meer bij elkaar te komen. Het project is geslaagd.”