Nieuw Landsmeers college in de maak met installatie Bas ten Have en Niels Bonenkamp als wethouder

Nieuws
Bas ten Have
Bas ten Have (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Met de installatie van Bas ten Have (D66) en Niels Bonenkamp (VVD) op maandag 3 april mag Landsmeer zich verheugen in een nieuw college. Zij zijn, naast Jacobien van Boeijen (GroenLinks), voorgedragen als nieuwe wethouders.

Begin maart hebben de lokale afdelingen van D66, VVD, GroenLinks, PvdA en CDA de handtekening gezet onder een samenwerkingsakkoord, om samen een bestuur te vormen dat opereert in het belang van de gemeente en haar inwoners, ondernemers, vrijwilligers en andere betrokkenen. Het gezamenlijke uitgangspunt van de samenwerkende partijen is: een stabiel bestuur en het debat voeren daar waar het thuishoort, namelijk in de raad. 

De partijen zijn verheugd drie wethouders te kunnen voordragen die een belangrijke bijdrage zullen leveren aan het stabiele bestuur, dat is gericht op samenwerking: zowel onderling als met de raad en de organisatie.

Wethouderskandidaat D66 Landsmeer: Bas ten Have

Bas ten Have woont in Uitdam in de Gemeente Waterland. Hij is getrouwd en heeft twee studerende zonen. Bas heeft zelf ook in Amsterdam gestudeerd (commerciële economie) en heeft lang in het bedrijfsleven gewerkt voordat hij de overstap maakte naar het openbaar bestuur. Bas is in geen onbekende in politiek-bestuurlijke kringen in de regio Zaanstreek-Waterland. Bas is van 2014-2018 raadslid geweest voor D66 Waterland en vervolgens vanaf 2018 tot oktober 2020 wethouder. 

Privé komt Bas samen met zijn gezin al jaren met veel plezier in Landsmeer: “Als watersporter en natuurliefhebber hou ik van het Twiske en het open weidegebied rondom Landsmeer. Daar moeten we zuinig op zijn. Dat geldt ook voor de sociale voorzieningen en zorg voor elkaar, zoals bij SamenMeer. Deze zaken kun je alleen realiseren met een krachtig openbaar bestuur, dat de menselijke maat hanteert. Ik wil daar graag een bijdrage aan leveren.”

D66 Landsmeer kent Bas als een prettig persoon, die rust en stabiliteit biedt en zeer gericht is op samenwerking. Zo is samen met Bas in de periode 2014-2018 een gezamenlijk overleg tot stand gekomen tussen de gemeenteraden van Landsmeer, Waterland, Oostzaan en Wormerland om te praten over de bestuurlijke toekomst van de gemeenten. Als wethouder zocht hij ook steevast de verbinding met zijn collega’s in de regio. Zo hebben de wethouders Onderwijs van Landsmeer, Waterland en Oostzaan gezamenlijk bereikt dat de gemeente Amsterdam eigen leerlingen niet zou achterstellen op de ‘Amsterdamse’ leerlingen in het lotingssysteem voor middelbare scholen.

Momenteel is Bas nog voorzitter van de Stichting WelzijnWonenPlus en van de Adviesraad Sociaal Domein in de Gemeente Waterland. Dat geeft zijn betrokkenheid bij (kwetsbare) inwoners wel aan. D66 Landsmeer is verheugd dat hij die betrokkenheid nu wil inzetten voor onze gemeente. Zijn kennis, ervaring en netwerk in de regio komen daarbij goed van pas.

Wethouderskandidaat Landsmeerse VVD: Niels Bonenkamp 

Niels Bonenkamp kwam 35 jaar geleden vanuit Brabant naar Amsterdam om er te gaan studeren. Hij woont alweer bijna 17 jaar in Landsmeer, waar zijn dochter is geboren. Zijn zoon studeert inmiddels in Amsterdam. Niels voelt zich als een vis in het water in Landsmeer: een fijne groene en waterrijke woonomgeving met heel betrokken mensen en een enorm veelzijdig verenigingsleven. Niels staat midden in de Landsmeerse samenleving. Hij was ruim zes jaar lang voorzitter van de Stichting Evenementen Landsmeer. Hij maakte een boek over het Landsmeerse verenigingsleven, is lid van de tennisclub en rijdt als vrijwilliger op de bus van SamenMeer.

Niels Bonekamp
Jacobien van Boeijen