De magie van het natuurwandelen

Nieuws
De groep presenteert zich.
De groep presenteert zich. (Foto: Rob Wit)

OOSTZAAN/LANDSMEER - Wandelgroep Vrijbuiters heeft de magie van het natuurwandelen ontdekt. Vanuit het wekelijkse maandagochtendwandelen in Het Twiske kwam het initiatief om in april 2019 met een klein groepje te gaan deelnemen aan de bekende Rode Kruis bloesemtocht in Geldermalsen. Het smaakte naar meer. Inmiddels heeft de tienkoppige groep er tweeënzeventig tochten op zitten.

De groep maakt om de veertien dagen een wandeling van tien tot twaalf kilometer in diverse provincies en enkele keren in Gelderland. De groep is een hechte groep van zeven vrouwen en drie mannen, van wie het merendeel vanaf het begin lid is. In het begin werden er tochten gemaakt, georganiseerd door een wandelsportvereniging.

De Oostzaner Cees Bruin (83), die op de maandagochtend ook de anderhalf-uurwandelgroep aanvoert, kwam op het idee om zelf de wandelingen te gaan organiseren. Inmiddels heeft Bruin zo’n zesentachtig wandelingen die de Vrijbuiters hebben volbracht via het internet verzameld. Een dikke ordner met routekaarten met bijzonderheden heeft hij inmiddels opgebouwd. 

Welke wandelingen zijn de mooiste geweest? Dat is voor Cees Bruin moeilijk te beantwoorden. “Inmiddels hebben we een reeks mooie en gevarieerde wandelroutes in de Kennemerduinen en Amsterdams Waternetgebied gemaakt. De routes vanuit de Zilk, Vogelenzang en Overveen in het duingebied hebben een adembenemend mooie natuur. In totaal beschikken de Kennemerduinen en Waternet over tweehonderdveertig kilometer aan wandelroutes. Ook in Het Gooi hebben we mooie wandelingen ontdekt.”

Wandelingen in Gelderland en de Veluwe zijn ook geliefd bij de Vrijbuiters. Cees Bruin weet over het algemeen wandelroutes uit te stippelen die gemarkeerd zijn met diverse kleuren. Maar ondanks de goede voorbereiding en kaarten is het soms wel eens puzzelen, erkent hij. “Dankzij Google Maps komen we altijd weer op het goede spoor. De Vrijbuiters beschikken over een wandelapp waar Rob Wit na iedere wandeling een verslag met foto’s en videofilmpje plaatst. Bijzonder is dat alle wandelingen die onder ideale weersomstandigheden zijn gemaakt.

Ook heeft de groep plannen om in het najaar in Duitsland te gaan wandelen, waar eerder Bruin en Wit wandelroutes hebben uitgezet. Alle Vrijbuiters uit Oostzaan, Zaanstreek en Landsmeer zien iedere veertien dagen uit naar een unieke wandeling in het mooie Nederland.

Rob Wit