Rondje door Gorteslootbuurt: veel vragen over woningtoewijzing

Nieuws
Commissie- en raadsleden steken hun licht op.
Commissie- en raadsleden steken hun licht op. (Foto: Aangeleverd)

LANDSMEER - Op een zonnige zaterdagmiddag van 13 mei zijn raads- en commissieleden van Lokaal Landsmeer, D66, VVD, GroenLinks en CDA de Gorteslootbuurt in gegaan om daar te horen en te zien wat er speelt. SP Landsmeer was wegens andere verplichtingen niet fysiek aanwezig, maar was wel betrokken bij de organisatie.

Naar aanleiding van de vorige buurtschouw in de Havezathe is de wens ontstaan om dit ook in andere wijken te organiseren. De Gorteslootbuurt kwam daarvoor als eerste in aanmerking. Daar wordt op dit moment het voormalige depot van de gemeente aan de Violierweg bouwrijp gemaakt voor het plaatsen van tijdelijke woonunits voor de opvang van Oekraïners. Daarnaast zijn de woningen in de Gorteslootbuurt in de afgelopen jaren fors gerenoveerd en van het gas gehaald. Een project dat behoorlijk wat voeten in de aarde heeft gehad. Hoog tijd dus om eens een kijkje te nemen.

Misschien lag het aan het mooie weer, maar van de eerder vernomen onrust in deze wijk over de komst van Oekraïners was weinig te merken. Veel bewoners hebben begrip voor de opvang van deze vluchtelingen en zijn daar ook niet tegen. Wel zijn er vragen over de toekomst: wat gaat er met de woonunits gebeuren als deze leeg komen te staan? Worden deze beschikbaar gesteld voor asielzoekers? En als het een permanente woonlocatie wordt, wat voor woningen - en vooral voor wie - komen er dan? Zijn dat woningen voor statushouders? De veelgehoorde wens is dat er sociale woningen worden gebouwd voor jonge Landsmeerse woningzoekenden, het liefst morgen nog. Dat de gemeente daar tot nu toe geen duidelijkheid over kan geven, neemt de zorgen niet weg.

Er leefden ook andere vragen over de woningtoewijzing: sommige inwoners lieten weten dat de eengezinswoningen regelmatig aan andere bewoners n dan gezinnen worden toegewezen, zoals alleenstaande ouders met één kind. Ook lijken statushouders vaker aan een woning te komen dan de woningzoekenden die al jaren op de wachtlijst staan.

Maar dat waren niet de enige gespreksonderwerpen: de wijk, de straten en de speelplekken zijn naar tevredenheid sinds de herinrichting. Ook is men (inmiddels) te spreken over de renovatie van de woningen naar nul-op-de-meter: zeker gelet op de gestegen gasprijzen. Kinderen spelen lekker in de voetbalkooi of op de andere speelplek. Helaas wordt er wel overlast ervaren van oudere jongeren die ‘s avonds laat gebruik maken van het basketbalveld. Mogelijk dat ook hier een bord met ‘spelregels’ - zoals eerder is gedaan in het wijkpark - geplaatst kan worden, waarop in ieder geval staat dat er tussen bepaalde tijden niet gebasketbald mag worden.
Naast verzoeken voor het onderhoud van bomen werd tot slot een suggestie gedaan om de verkeersintensiteit in de buurt aan te pakken met bijvoorbeeld eenrichtingsverkeer.

Genoeg stof voor de gemeenteraad om verder over te praten en te kijken naar mogelijke oplossingen. De gewenste duidelijkheid over de toekomst van de bouwlocatie aan de Violierweg kan helaas nog niet worden gegeven. Het lijkt de betrokken politieke partijen ons daarom een goed idee om deze buurtschouw te herhalen. Ook bestaat het voornemen om binnenkort een buurtschouw te organiseren in Luijendijk en Luijendijk Zuid. Wordt vervolgd dus.