Op pad met het IVN: nieuwe natuurgidsen bieden nieuwe activiteiten

Nieuws
Het IVN biedt met grote regelmaat excursies.
Het IVN biedt met grote regelmaat excursies. (Foto: Pauli van Oort)

LANDSMEER - Een vleermuizenexcursie, een stiltewandeling en een vogelsafari. Zomaar drie nieuwe activiteiten van het IVN Twiske. Het is te danken aan de komst van zestien nieuwe natuurgidsen, die op zondag 25 juni hun diploma ontvangen. Zij brengen hun eigen expertise mee en vertalen dat in aantrekkelijke uitstapjes. Natuurminnend Oostzaan en Landsmeer plukken hier de vruchten van.  

Door Marcel van Stigt

Het landelijke IVN is een instantie, waarbij educatie en natuurbeleving centraal staan. Geen natuur- en milieufreaks binnen de gelederen, geen belerende types, maar puur mensen die hun liefde voor de natuur willen delen. De verschillende lokale afdelingen, waaronder het IVN Twiske, doen dat door activiteiten te organiseren die interessant zijn voor een breed publiek. 

Die activiteiten moeten wel goed worden georganiseerd en gecoördineerd; een groepje belangstellenden letterlijk het bos in sturen onder het motto ‘Zoek het maar uit en veel plezier ermee’, dat is niet de bedoeling. Daarom kunnen liefhebbers een opleiding tot natuurgids volgen en, eenmaal met het diploma in de binnenzak, vooroplopen en allerlei wetenswaardigheden delen.  

Nieuwe natuurgidsen

“De afdelingen Twiske, Amsterdam en Amstelveen zijn straks goed voor achtenvijftig nieuwe natuurgidsen, van wie er zestien betrokken zijn bij onze afdeling”, aldus Loes Hooijboer, Coördinator Excursies bij het IVN Twiske. “Op 25 juni krijgen ze hun diploma. Het is een heel uitgebreide opleiding. Als je ziet wat de deelnemers allemaal moeten doen... Maar ze hoeven ook weer niet alles te weten, zoals elk plantje kunnen benoemen; dat vertellen we ze er meteen bij, want daar zijn ze soms wat bang voor. Het gaat om het delen van de liefde voor de natuur. Wat ze vooral leren is hoe ze tijdens een excursie hun informatie geven, hoe ze de aandacht van de groep kunnen blijven trekken.” 

Basiskennis moet natuurlijk wel aanwezig zijn. De IVN-excursies gaan vaak uit van een thema en het heeft weinig zin om in mei naar paddenstoelen te zoeken of rond twaalf uur ‘s middags vleermuizen te spotten. Maar in de praktijk heeft elke natuurgids wel een specialisme, waaraan een activiteit wordt opgehangen. 

Stiltewandeling

Zo kan het gebeuren dat aan het excursie-programma van het IVN Twiske nieuwe onderdelen zijn of worden toegevoegd. Voorbeelden daarvan zijn een vogelsafari, stiltewandeling en een schelpenexcursie, deze laatste overigens niet in Het Twiske, maar op het strand van IJmuiden. Stuk voor stuk activiteiten die aansloegen en een vervolg krijgen. Loes: “We proberen mensen te binden, vandaar deze nieuwe onderdelen. Nieuw is ook een fotowandeling onder leiding van onze communicatiemedewerkster en fotograaf Pauli van Oort uit Landsmeer.”

De wandelingen zijn geschikt voor iedereen die graag fotografeert en van de natuur houdt of daar meer over wil leren en duren ongeveer twee uur. Ze vinden plaats op het deelgebied De Blokken in het Twiske. Het gaat hier vooral om beleven en goed kijken. Er wordt dus niet snel gewandeld. Het maakt niet uit of de deelnemers met hun mobiel of met een gewone camera willen fotograferen. De kunst is om het beeld, zoals gezien door hun ogen, zo goed mogelijk vast te leggen. 

Pauli geeft tips maar die kunnen de deelnemers ook onderling uitwisselen. Gekeken wordt naar het licht, de compositie, maar bovenal ook naar wat er wordt gefotografeerd, waar het oog van de deelnemers op valt. Wat wordt er vastgelegd? Ook daar geeft Pauli informatie over of tips hoe daar achter te komen. Er wordt onder meer gekeken naar landschappen, vogels, bloemen, planten, vlinders, libellen en bomen. 

Verder zijn er route-apps ontwikkeld voor het Vijfhoekpark in Zaandam en voor het Ratteneiland in Landsmeer. Beide apps bevatten tien items, waarbij over bepaalde plekken informatie wordt gegeven. Ook komen en nog een fietsexcursie en paddenstoelenexcursie bij. 

Fotowandelingen

De fotowandelingen vinden plaats op 26 mei, 29 mei (tweede pinksterdag) en 3 juni. Start om 10.30 uur, einde 12.30 uur. Locatie de Stuwdam in het Twiske, Zuiderlaaik 1, Oostzaan. Maximaal acht deelnemers per keer.  Aanmelden bij: paulivoort@gmail.com onder vermelding van gewenste datum, emailadres en mobiel telefoonnummer. Bij voldoende belangstelling worden meerdere data gepland.

Loes Hooijboer coördineert de excursies voor het IVN Twiske.
Fotowandeling: zo breng je een vlinder in beeld.