Oproep van Burgemeester na een vondst van Illegaal vuurwerk in Landsmeer

Nieuws
Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. (Foto: Pexels)

LANDSMEER - De politie heeft op 11 november jl. in de wijk Havenzathe in Landsmeer een grote partij illegaal vuurwerk aangetroffen. In totaal ging het om 60 kilo illegaal vuurwerk, gevonden in een garage waar vier dozen met nitraten, singelshots en een cake doos lagen. Eerder deze maand leidde een melding bij Meld Misdaad Anoniem tot een onderzoek waarbij 5 kilo illegaal vuurwerk in een schuur in Landsmeer werd gevonden.

Burgemeester Léon de Lange waarschuwt: “Het is levensgevaarlijk en onverantwoord om illegaal vuurwerk in bezit te hebben, zeker als het in een woonwijk gebeurt. Je wilt niet aan de gevolgen denken als zulke hoeveelheden vuurwerk ontploffen. Niet alleen bewoners, maar ook hun buren lopen grote risico’s.”

In de afgelopen jaren is vuurwerk steeds zwaarder en daarmee gevaarlijker geworden. Ook het vuurwerk in Landsmeer valt in deze categorie. Het gebruik van zwaar vuurwerk veroorzaakt milieuvervuiling, letsel en zelfs dodelijke slachtoffers, wat de afgelopen jaren een groeiend maatschappelijk probleem is geworden. Vuurwerk met explosieve kracht wordt zelfs gebruikt voor aanslagen en bedreigingen, wat een gevaar vormt voor de samenleving.

Het is de verantwoordelijkheid van de politie om de handel in verboden vuurwerk, al dan niet uit het buitenland, op te sporen en aan te pakken. Mensen die dit vuurwerk kopen, riskeren een hoge boete en een strafblad.

De gemeente Landsmeer doet een oproep om verdachte situaties met betrekking tot illegaal vuurwerk te melden bij de politie of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Burgemeester De Lange benadrukt: “ Als u bepaalde vermoedens heeft dat iemand illegaal vuurwerk in bezit heeft, meld dit dan volledig anoniem bij Meld Misdaad Anoniem, zodat de politie en gemeente hierop af kunnen gaan.”